Tvättbjörnshund? Är det verkligen en hund?

Tvättbjörnshund? Är det verkligen en hund?

Intresset för mårdhunden, ibland även kallad tvättbjörnshund, verkar just nu vara i stigande eftersom nätet tryfferas med söta bilder på en japansk mårdhund, ”racoon dog”, eller tanuki, som är en ofta förekommande mytisk figur i japansk populärkultur. Men är det en hund? Nä.

Mårdhunden är ett hunddjur, men ingen hund. Den är trots namnet, heller inte närmare besläktad med mården, utan just hunden. Dock finns flera exempel på folk som haft tama mårdhundar som hundar.

Folklore-figur

Den japanska tanukin dyker upp som en busig okynnig filur i både spel, tecknade serier och filmer … Han är med i trion ”de trindmagades gäng”, där även blåsfisken fugu och Hotei, den leende buddha, ingår. Tanuki framställs ofta med en gigantisk pung. Ibland så stor att han kan ha den som mössa.

tanuki med jättepung

Studio Ghibli har gjort en film med tanukin som huvudperson, Pompoko, som du kan läsa mer om här.

filmaffisch pompoko

Den tanuki som just nu är så stor på sociala medier, Tanu, är en riktig japansk mårdhund som uppenbarligen hålls hemma efter att ha hittats ute i dåligt väder. Du kan följa hans äventyr på Twitter här.

sovande mårdhund
Mårdhunden Tanu

Tanukin Tanu verkar vara en snäll och halvtam mårdhund. I Sverige är mårdhunden inte naturligt förekommande, och då och då får några skjutas av eftersom de, liksom andra icke-nordiska djur, dels är ett hot mot fågellivet men också är bärare av mask och rabies.

Flera knasiga och roliga fakta om Tanuki hittade vi här.

Kolla också in:
Hunden och katten
Hunden och fågeln

Psst. Följ oss på Facebook!