Tröst bland boksidorna
Foto: Getty Images

Tröst bland boksidorna

Sorgen vi känner när vår fyrbenta familjemedlem lämnar oss kan aldrig graderas eller jämföras, men att känslorna är starka, äkta och ibland outhärdliga vet den som gått igenom sorgen efter en hund. Här kommer tre boktips som kan vara till tröst när den svåra stunden är här.

Det finns ett stort behov hos många hundägare att få visa sin sorg lika mycket som när någon anhörig gått bort. Man ska få sörja och gråta i stället för att försöka gömma och dämpa sorgen. Det är inte ”bara en hund” som gått bort, det är en kär familjemedlem. Anders Hallgren har skrivit boken utifrån egna upplevelser och erfarenheter med sina och andras hundar som lämnat jordelivet.

Farväl till en vän – Om sorgen efter en hund.Författare: Anders Hallgren Förlag: AH Books Publishing AB

Att förlora en hund är inte bara en bok om sorg och smärta, utan kanske främst om medmänsklig värme, omtanke och kärlek. Författare är legitimerad psykolog Mickie Gustafson. Detta är boken för den som vill förstå – sig själv eller andra.

Farväl till en vän – Om sorgen efter en hund.Författare: Anders Hallgren Förlag: AH Books Publishing AB

Hundpsykologen och -instruktören Charlotte Swanstein berättar öppenhjärtigt om hur sorg känns. Hon söker dissekera den för att stå ut i den, för att försöka förstå dess effekter och för att söka lindra den fysiska smärtan som uppstår när alla vanor abrupt bryts av – mitt i livet. Att mista en hund innebär samma sorgeprocess som att mista en närstående människa.

En liten bok om stor sorg.Författare: Charlotte Swanstein Förlag: Vulkan Media