Trix med julkänsla
Foto: Getty Images,

Trix med julkänsla

Ge din hund en tidig julklapp i form av rolig aktivering med julkänsla! I en serie om fyra kommer vi att tipsa om hur du lär hunden att julstäda, dansa kring granen, skämmas (för den såg dig kyssa tomten ju!) och svara på frågan ”Finns det några snälla hundar här?” Utrusta dig med gott godis, gärna en klicker och ett knippe jultålamod. Nu kör vi!

När du lär in trixen använder du antingen en klicker eller ett belöningsord och har riktigt bra belöningar redo. Träna korta sekvenser. Gör fyra – fem repetitioner, sedan tar du en kort paus. Belöna alla små framsteg – tänk att du ska forma fram ett beteende. Gör gärna alla övningar på olika platser i huset eller utomhus. Ha hunden i olika positioner i förhållande till dig också. Då kommer din hund klara av att göra trixen i olika miljöer med olika störningar. Ha en signal för att träningen börjar och när den är slut, på så vis blir det tydligt för hunden när den ska bjuda på beteenden och inte.

Tänk på att vissa övningar kräver mer av kroppskontroll och kan vara fysiskt ansträngande för hunden inledningsvis – träna korta pass.

Dags att julstäda!

Äntligen är det december igen och julen närmar sig med stormsteg. Men vänta, vi måste ju hinna städa! Din hund får hjälpa till att plocka undan sina egna leksaker i en korg.

Du behöver:
• Hundleksaker
• Något att lägga leksakerna i, exempelvis en korg
• Gott godis i små bitar
• En klicker eller ett belöningsord

Att lära hunden att städa undan sina leksaker är rolig inomhusaktivering. Foto: Getty Images.

Steg 1.

Lär hunden plocka upp och hålla leksaken. Du kan börja med att ha leksaken bakom ryggen, sen visa den. Belöna minsta intresse, sedan ökar du svårigheten successivt och låter hunden gripa. Till slut ska din hund gripa, hålla fast och släppa på signal.

Steg 2.

Ta fram korgen som hunden ska lägga sina leksaker i. Belöna hunden för att den sticker hvuudet i korgen – i början ska den alltså inte ha en leksak i munnen. Första gångerna kan du lägga en godbit i botten. Sedan håller du bara fram korgen och klickar när hunden stoppar huvudet i korgen och belöningen kommer från dig.

Steg 3.

Låt hunden plocka upp leksaken från golvet, sedan håller du fram korgen och ser om hunden kan släppa den frivilligt i korgen. Hjälp den annars genom att säga ditt släppord. Belöna när leksaken hamnar i korgen.

Steg 4.

Nu kan du börja flytta runt korgen. Ha gärna din blick riktad mot korgen så att hunden lättare förstår vad som förväntas. Kom ihåg att låta hunden tänka själv så mycket det går, då brukar det bli mer tydligt för hunden vad vi förväntar oss. Du kan plocka fram fler leksaker. Börja säga ”städa” samtidigt som hunden är på väg att ta en leksak och belöna för varje leksak hunden lägger i korgen. Allteftersom dröjer du lite med belöningen, du ger belöning först efter det att hunden städat undan två eller tre leksaker. Börja även att säga ”städa” innan hunden satt igång att hämta leksakerna.

Text: Helena Lyckoskog. Foto: Getty Images

Helena Lyckoskog är viltspårsdomare och eftersöksjägare samt författare till böckerna Med passion för det vilda – hundarna, jakten, maten och Viltspår och eftersök – så blir ni ett team i spåret. Foto: William Lyckoskog.