Trix med julkänsla – del 3
Lär hunden se ut som den skäms (för den såg dig kyssa tomten ju!) Foto: Getty Images.

Trix med julkänsla – del 3

Ge hunden en tidig julklapp i form av rolig aktivering med julkänsla! I en serie om fyra tipsar vi om hur du lär hunden att julstäda, dansa kring granen, skämmas (för den såg dig kyssa tomten ju!) och svara på frågan ”Finns det några snälla hundar här?” Utrusta dig med gott godis, gärna en klicker och ett knippe jultålamod. Nu kör vi!

När du lär in trixen använder du antingen en klicker eller ett belöningsord och har riktigt bra belöningar redo. Träna korta sekvenser. Gör fyra – fem repetitioner, sedan tar du en kort paus. Belöna alla små framsteg – tänk att du ska forma fram ett beteende. Gör gärna alla övningar på olika platser i huset eller utomhus. Ha hunden i olika positioner i förhållande till dig också. Då kommer din hund klara av att göra trixen i olika miljöer med olika störningar. Ha en signal för att träningen börjar och när den är slut, på så vis blir det tydligt för hunden när den ska bjuda på beteenden och inte.

Gullligt värre att imponera med är ”skämstricket”. Foto: Getty Images.

Lär hunden att se ut som om den skäms

Nu blir det riktigt pinsamt! Din hund såg dig kyssa tomten och visar tydligt vad den tyckte om det. Hunden kommer se ut som den skäms när den lägger tassen över nosen. Det här är en övning som handlar mycket om tajming, du ska belöna i rätt ögonblick för att hunden successivt ska förstå vilket beteende som är önskvärt.

Du behöver:

  • Gott godis i små bitar
  • En post-it lapp eller medicinsk tejp
  • En klicker eller ett belöningsord

Steg 1.

Hunden kan vara i valfri position. Sitt ner framför hunden och ha godis redo i handen redan innan du placerar tejpen eller lappen på hundens nosrygg. Är det så att hunden utför det önskade beteendet direkt vill du kunna belöna snabbt. Du vill att hunden för sin ena tass mot nosen i ett försök att få bort lappen. Du kan behöva flytta runt lappen lite, eller klia lite på den.

Steg 2.

När hunden för tassen på nosen belönar du direkt. Se till att det är tydligt att hunden för tassen över nosen, annars kan du behöva flytta lappen lite.

Steg 3.

Håll inne med belöningen. Låt hunden dra tassen först två gånger över nosen innan den får belöning, sedan tre, fyra och så vidare. Till slut kommer hunden hålla kvar tassen i stället för att slå flera gånger, då ska du belöna.

Steg 4.

När hunden bjuder på beteendet att hålla tassen över nosen flera gånger kan du lägga en signal på det. Här kan du säga ”skäms”, eller betona ordet ”kyssa”.

Vill du ha fler roliga övningar med julkänsla?
Del 1 – hur du lär hunden att julstäda hittar du här!
Del 2 – hur du lär hunden att svara på frågan ”Finns det några snälla hundar här?”, hittar du här!

Text: Helena Lyckoskog. Foto: Getty Images.

Helena Lyckoskog är viltspårsdomare och eftersöksjägare samt författare till böckerna Med passion för det vilda – hundarna, jakten, maten och Viltspår och eftersök – så blir ni ett team i spåret. Foto: William Lyckoskog.