Träna tillsammans
Foto: Getty Images

Träna tillsammans

Motionerat tillsammans har förmodligen du och hunden alltid gjort genom era dagliga promenader, men om du vill utveckla den gemensamma träningen så kommer här några tips på övningar ni kan göra sida vid sida.

Men först – Kom ihåg att anpassa träningen efter både din och hundens förmåga. Värm upp med cirka 15 minuters promenad innan ni börjar med era gemensamma övningar. Ta er träning framåt steg för steg. Se till att ha roligt under träningspasset.

1. Ny väg

Om ni för det mesta går på slät mark så är det dags att byta ut några av veckans promenader mot en mer kuperad terräng. Rörlighet, balans och styrka får ni båda på köpet genom en så enkel grej som att lämna slät väg och gå på en ojämn skogsstig istället.

2. Kliv över

Om ni sen viker av från skogsstigen och tar några svängar runt träd och buskar så blir träningen ännu effektivare. Att tillsammans ta rediga kliv över stock och sten i skogen ger bättre rörlighet och stärker hela kroppen.

3. Parkour

Vi har tidigare skrivit om hundparkour som en bra träningsform där hunden både kliver, kryper, hoppar och balanserar. Nu kan ni köra en gemensam parkour där du också kliver upp på parkbänken, böjer dig och kryper under räcket i trappan, från ena sidan till den andra hela vägen ner. I skogen kan du kanske balansera på en nedfallen trädstam tillsammans med hunden. Du och hunden kan inte alltid göra exakt samma grejer, men att ha ögonen med sig och se möjligheterna för extra rörelse under promenaden är toppen, och jättekul för er båda.

4. Backträning

Leta upp så många backar som möjligt. Gå upp för dem och sedan ner. Här tränas många stora och små muskler – och konditionen så klart.

5. Trappa upp & trappa ner

Att gå i trappor kräver mer fokus än backträningen. Här måste både du och hunden verkligen ha koll på koordinationen. Men ha inte bråttom i trapporna. Det är bara bra att hunden får kliva på varje trappavsats och känna var hen sätter tassarna i stället för att galoppera uppför i några kliv.

6. Snöpuls

En snötäckt gräsmatta eller någon annan öppen yta blir ett perfekt motstånd att forcera. Om du har en liten hund så kan den gå bakom dig och får på så sätt lite hjälp att ta sig genom snön när den går i dina fotspår. Tänk på att det är ansträngande att gå i snö så dra inte i väg för långt första gångerna.

7. Cykla tillsammans

Är det barmark där du bor så kanske det är nu som du ska börja cykla med hunden vid din sida. Men låt det ta tid, och se till att vänja hunden med cykeln först, så den inte blir skrämd. Att leda cykeln under vanliga promenader är början till att ni snart kan ta stärkande cykelturer tillsammans.

8. Jogga

Är du sugen på att börja springa tillsammans med din hund? Pälsklingen skulle nog bli glad att få sträcka på sina ben i en gemensam löprunda. Om ni båda är nybörjare på löpning så kan ni börja lite försiktigt med att till exempel jogga mellan två lyktstolpar, gå sen tills du fått ner pulsen, då joggar du mellan två stolpar igen. Med tiden kommer ni få bättre kondition och kan utöka antal stolpar ni ska passera.

9. Intervaller

När kondisen är bättre så kan ni köra lite roliga intervaller. Spring snabbt i tio sekunder (eller så har du lyktstolparna som riktmärke även här). Gå därefter tills att pulsen gått ner. Upprepa. Om hunden behöver mer och längre intervaller än du så kan du stanna, be hunden sitta där ni är och sen går du en sträcka som du tycker är lagom. Vänd dig om och kalla in hunden som då får sträcka ut i snabb galopp fram till dig.

10. Kompisträning

Ta med en hundkompis med tillhörande matte/husse och gör en gemensam sak av träningen. Medan den ena håller i hundarna kan den andra göra några rörelseövningar. Knäböj, utfallssteg, sit-ups, armhävningar, välj ut några övningar som din kropp behöver. Hundarna kan under tiden få träna på att sitta och vänta medan du i hundens ögon beter dig lite märkligt.

Rätt fokus!

Lägg hela ditt fokus på hunden under den här träningsstunden. Låt mobilen ligga kvar i fickan och ha inga lurar i öronen. Hunden känner att nu är det du och jag. Att göra saker tillsammans stärker relationen er emellan och du kommer med största sannolikhet få en gladare hund.