Tandborstning steg för steg
Foto: Getty Images.

Tandborstning steg för steg

Glömmer du att borsta tänderna på din hund? Du är i så fall långt ifrån ensam. En ny undersökning visar nämligen att mer än var tredje svensk glömmer att borsta tänderna.

Tandproblem är en av de vanligaste orsakerna till att djurägare besöker veterinär – men så många som 35 % av hundägarna borstar i princip aldrig tänderna på sina djur. Kattägare är dock ännu sämre. Av dem missar 66 % tandborstningen. Det visar en ny undersökning från Arken Zoo där 24080 personer har svarat på frågor om sina djurs hälsa. En liten förbättring synd dock bland hundägarna när man jämför med förra årets undersökning; de hundägare som borstar tänderna varje dag på sina pälsklingar har då klättrat från 14% till 16%.

Upplevs som krångligt

En av anledningarna till att det bara är 16% av hundägarna som borstar sina djurs tänder varje dag kan vara att de tycker att det är problematiskt och krångligt. I undersökningen svarar nämligen 57% av hundägarna att de upplever att det är svårt att borsta tänderna på dem.

­– Rekommendationen är att borsta tänderna på sin hund och katt varje dag, och där ser vi att svenska djurägare har förbättrat sig från 10% år 2020, till 11% 2021 och nu 12% 2022. Mun- och tandhygien är väldigt viktig för att minska risken för att bakterier och tandsjukdomar uppstår, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Blekingar flitigast

Så var i landet är man mest noggrann med att borsta tänderna? Undersökningen visar att det är djurägarna i Blekinge som är flitigast med tandborstningen. Antalet djurägare som aldrig borstar tänderna på sina djur är däremot som högst i Jämtland med.

Tips för bättre tandhälsa: Tandborstning steg för steg

  • Välj ett tillfälle när din hund eller katt är lugn och avslappnad. Vänj djuret vid att du rör kring munnen och på tänderna med ditt finger.
  • Välj tandkräm anpassad för hund eller katt och en mjuk tandborste eller fingertuta.
  • Borsta försiktigt några tänder i taget. Du kan öka antalet när din hund eller katt blivit mer van.
  • Det viktigaste är att komma åt yttersidorna på tänderna. Om möjligt; försök borsta tänderna längst bak också.
  • Beröm ordentligt så kommer din vän snart att inse att tandborstning inte är så farligt!

Källa: Arken Zoo