Sveriges nya församlingshund
Tvååriga labradoodeln Molly är under våren klar med sin utbildning till Sveriges första församlingshund.

Sveriges nya församlingshund

Finns det en hund som bara jobbar för kyrkan? Ja, snart så. Det är tvååriga labradoodeln Molly som har fått förtroendet och som snart är klar med sin utbildning. Och arbetsplatsen blir Råda Församling i Mölnlycke.

– Molly kommer att träffa många personer varje dag på sin arbetsplats. Barn, personal och äldre – både som stöd och i lärande, säger Line Steffensen på Extrahjälpen, som utbildat över trettio olika typer av sociala tjänstehundar runt om i landet de senaste tio åren.

Om lite drygt två månader är församlingshunden Molly färdigutbildad. Men Molly är inte först ut som församlingshund. Sedan fyra år tillbaka arbetar labradoodeln Mio som terapihund för Nacka församling.

Framför allt till för församlingens barn

Framför allt kommer Molly finnas till för församlingens besökare, främst barnen. Men hon verkar även för personalen, som ett stöd efter känslomässigt tunga samtal och situationer. Molly känner av om någon blir ledsen eller upprörd och går då fram för att ge tröst. Hon reagerar på ledsna ögon, sorgsna röster eller stressat beteende och är lugnande i sådana situationer.

– Hundar inom skola, vård och omsorg kan påverka vårt välmående och motivation. Nu har även församlingshem blivit intresserade och Råda församling är ett bra exempel på hur en social tjänstehund kan hjälpa till att skapa lugn och finnas som stöd där det behövs, säger Line.

Alla typer av hundar kan utbildas till social tjänstehund, det viktiga är att de är psykiskt stabila och trivs med sitt jobb. Därför testas deras mentala förmåga noga av Extrahjälpen innan de utbildas och certifieras.

Under utbildningen övar de framför allt på larmning och avkoppling. Kursens längd är sex månader och i den ingår även moment för att lära sig att motivera till rörelse och aktivitet.

Hemmasittare går till skolan

Sociala tjänstehundar som arbetar inom skola har blivit allt vanligare inslag i den svenska skolan. Två Göteborgsskolor har fått testa på att ha tjänstehunden Bosse på plats i klassrummet tre dagar i veckan. Och det har gett resultat.

– Hundar som Bosse är ett stöd för de elever som behöver det. Och på skolor som haft problem med hemmasittare kan vi nu se att elever har börjat dyka upp igen. Hundarna ger en trygghet och avväpnar det obehag en del barn och ungdomar kan känna för skolan, säger Line.