Svenskarnas nya favoritraser?

Svenskarnas nya favoritraser?

Labradoren är Sveriges mest populära hundras sedan länge, men så har det inte alltid varit. Det går trender i våra val av hundras. Men vilka raser är det som växer med stormsteg i dag?

Försäkringsbolaget Agria har gjort en tio-i-topplista över de mest växande raserna, som visar vilka hundar som tar sig an utmaningen att bli morgondagens labbe.

– Ingen av de här raserna är i närheten labradoren i antal, men det gemensamma är att de har vuxit rejält i antal under de senaste åren i vårt försäkringsbestånd, säger Patrik Olsson på Agria Djurförsäkring.

Vad är det som gör att en ras helt plötsligt blir populär? Det kan handla om exponering tillsammans med en känd person som Paris Hilton-effekten eller en populär film med en jycke i huvudrollen. När filmen ”101 Dalmatiner” kom blev dalmatinern (som kanske inte är en helt given familjehund) superpopulär under en period och kennelklubbarna fick ha telefonterapi med förtvivlade valpägare som inte förstod varför deras hund inte uppförde sig som Pongo …

10-i-topp över växande raser:

1. Alpenländische dachsbracke
Österrikisk jakthund som inte har avlats för sitt utseende utan för att vara en duktig jakthund. Används bland annat för vildsvinsjakt.

2. Kromfohrländer
Tysk sällskapshund, som också används som grythund. Finns som strävhårig och släthårig.

3. Bostonterrier
Den amerikanska skokrämhunden som blev en sällskaplig trendjycke.

4. Terrier brasileiro
Lättlärd, nyfiken och full av energi, har varit representerad i Brasiliens VM-lag i agility.

5. Fransk bulldogg
Charmerande fransos (fast med engelskt ursprung egentligen) som ofta kallas för hundarnas clown. Passar lika bra på Stureplan som i svampskogen.

6. Engelsk bulldogg
Sällskapshunden som också gillar stimulans och skogspromenader för att trivas.

7. Welsh corgi cardigan
En frisk och sund storhund i liten förpackning som gillar att valla får eller sin familj.

8. Tysk spets (mittelspits)
En riktig familjehund som är tillgiven och positiv.

9. Dvärgspets (pomeranian)
Den lilla tyska spetsen är söt som socker och hamnar högt på topplistor världen över.

10. Mops
Glad liten komiker som har anammat brittisk humor och söker strålkastarljusets bekräftelse.

FOTNOT:
Agria utgick från en ras med ett stabilt antal hundar om minst 40 stycken i sitt försäkringsbestånd under 2010, och plockade ut de raser som vuxit mest under tidsperioden 2010–2016. I Agrias försäkringsbestånd finns 40 procent av landets hundar.

Läs mer hos Agria