Svenska hundägare duktiga på att köpa miljövänlig mat
Foto: MSC

Svenska hundägare duktiga på att köpa miljövänlig mat

De skandinaviska hundägarna tänker mer hållbart än tidigare genom att välja mat till sin hund som innehåller MSC-certifierade fisk- och skaldjursprodukter, det visar nya siffror från MSC, (Marine Stewardship Council).

Hund- och kattmatsprodukter som innehåller MSC-certifierad sjömat har ökat med över 200 procent i Skandinavien de senaste 5 åren, från 10 till 31 produkter. Detta är goda nyheter för våra hav, då det är lika viktigt att dessa fiskerier fiskar hållbart, liksom de fiskerier som fiskar för människoföda.

Lax fortsätter att vara den mest populära arten av MSC-produkterna som innehåller fisk, följt av torsk, tonfisk och sardiner. Men våra svenska husdjur uppmuntras också att prova andra fiskar av sina ägare som till exempel räkor. Man vet också att fisk- och skaldjur ofta har ett betydligt lägre koldioxidavtryck än kött, så att köpa hållbara fisk och skaldjursprodukter är ett av de mest positiva miljövalen som djurägare kan göra.

– Husdjursägare blir alltmer miljövänliga och det är intressant att se den här ökningen i en matkategori som ibland är lite bortglömd. Tack vare att producenterna nu börjar ta sitt ansvar för vilken fisk de stoppar in i hund- och kattmaten har husdjursägare större möjligheter att välja hållbara alternativ, säger Linnéa Engström, Programdirektör MSC Skandinavien och Östersjöregionen.

Trenden för hållbar husdjursdjursmat för fisk är inte begränsad till Skandinavien. Djurmat som innehåller MSC-certifierad hållbar fisk och skaldjur har vuxit med mer än 120 procent globalt från 469 till 1035 produkter under de senaste fem åren. Bara under förra året har konsumenter globalt köpt rekordstora 200 miljoner produkter med MSC-certifierat djurfoder.

Om Marine Stewardship Council (MSC)

MSC är en internationell icke-vinstdrivande organisation vars vision är ett levande hav med fisk för både denna och kommande generationer. Därför har MSC ett miljömärknings- och certifieringsprogram som bidrar till att skapa en hållbar marknad för fisk och skaldjur.

MSC:s miljömärke på en produkt innebär att fisken eller skaldjuret kommer från ett fiske som certifierats av en oberoende certifierare enligt MSC:s vetenskapligt baserade miljöstandard för hållbart fiske. Fisken eller skaldjuret ska även vara fullt spårbar till ett hållbart fiske.