Stuntkvinnan Cecilia Lidén om border collien Nemo: "Vi har samma motor"

Svenska stuntkvinnan Cecilia Lidén är svensk mästarinna i både cross och sminkkonst. Tillsammans med border collien Nemo lever hon ett liv fyllt av fart och fläkt.

Nemo är en pigg och glad border collie. Han hälsar glatt och ivrigt och leker med matte i trädgården. Fjolårets gamla torra höstlöv virvlar och Nemo hoppar efter med full kraft för att fånga dem i luften. Matte kastar upp flera högar, om och om igen. Snö och löv är det bästa Nemo vet, då får han skutta hur mycket han vill för att fånga flingorna och bladen. På sommaren älskar han att bada och busa i vatten. Precis som sin matte Cecilia Lidén tycks han outtröttlig. Varje morgon promenerar eller joggar de tillsammans, helst en hel timme.
– Om jag går eller springer en mil så hinner Nemo avverka fem mil. Jag har aldrig koppel på honom. Han rör sig hela tiden men är alltid nära mig, säger Cecilia.

Nemo är, precis som många andra border collier, en mycket följsam hund – en vallhund som strävar efter att hålla ihop sin flock. När han skäller är det så skarpt att det skär i öronen. Han är svart och vit och har ett brunt och ett blått öga.
– Först fick han heta Blåöga, men sen kallade vi honom för David Bowie. Han har ju också olikfärgade ögon, säger Cecilia med ett brett leende.

Cecilia är en flitig stuntskådespelerska. Hon har gjort avancerade klätterscener i barnprogram och har medverkat i flera kända svenska deckare. Som hjältinnan Lisbeth Salander tryckte hon gasen i botten i motorcykelscenerna i den svenska filmatiseringen av Stieg Larssons Millenniumtrilogi. Hon medverkade även i den amerikanska versionen The Girl with the Dragon Tattoo med den världsberömde skådespelaren Daniel Craig.

Förutom att köra motorcykel i full fart gör Cecilia dessutom flera kampsportscener i filmerna. Eftersom hon rankats som mästarinna i koreanska kampsporten Taekwondo kan hon glänsa som en riktig fighter. Att identifiera sig med Stieg Larssons huvudkaraktär och hjältinna var inga problem.
– Jag är ju så pass liten och nätt så stuntrollen som Lisbeth Salander passade mig riktigt bra.

Tyvärr kunde Cecilia bara medverka som stuntkvinna i inledningen av regissören David Finchers amerikanska version, eftersom hennes bebis Vincent växte i magen.
– Visst hade det varit häftigt att vara med hela tiden. Men jag såg ju ut som en stoppad korv i läderdräkten när magen blev allt större.

Alltid full gas

Det var för drygt fyra år sedan som Cecilia bestämde sig för att skaffa hund. I hennes vardag är det alltid full gas och hon tänkte att en border collie säkert skulle kunna hänga med i hennes tempo. Hon vill hela tiden ha fart och fläkt i tillvaron, både på jobbet och privat. Hunden Nemo och Cecilia gör det mesta tillsammans. Han följer med henne på jobbet, i skogen och till virkesaffären.
– Om jag ska till brädgården är han överlycklig över att få hänga med. Alla utflykter är toppen och han tycker om alla fordon.

Cecilias man Thomas är pilot och Nemo har faktiskt fått följa med i flygplanet en gång.
– Nemo gillar verkligen att åka fort. Han sitter gärna på flakmoppen, i båten, i bilen, ja han verkade till och med tycka att det var toppen att flyga, säger Cecilia och skrattar lite generat. Sådan matte sådan hund …

Det är ingen tvekan om att det har hänt mycket i Cecilias 36-åriga liv. Hon har blivit svensk mästarinna i såväl motorsporten cross som i kampsporten taekwondo och hon har vunnit flera förstapriser som sminkös.

För tio år sedan startade Cecilia skolan Art of Make Up School i Stockholm, en utbildning för blivande sminköser. Cecilia är huvud­lärare på skolan och Nemo följer med henne på jobbet.
– När jag är på skolan kan han ligga på golvet i flera timmar i sträck och bara titta på oss när vi jobbar, så visst kan han hålla sig lugn.