Stor folkfest under SM i agility och lydnad

I början av sommaren arrangerades lydnads- och agility SM för 26:e året i rad, denna gång av Falkenbergs brukshundsklubb. I mer än två år har förberedelserna pågått och det var upplagt för folkfest.

En hel helg i juni, på Falkenbergs idrottsplats, med gratis inträde för alla och alldeles lagom avstånd för att på egen hand vandra mellan dels ett sammanbitet, koncentrerat gäng bland lydnadshundarna och dels ett lite mer fartfyllt gäng runt agilitybanan.
– Det är en publiksport, Sveriges bästa hundar tävlar och vi vill gärna bredda sporten så att fler blir intresserade. Här är bara glädje för det finns ingen som tjänar några pengar, man kan vinna en medalj och en foderpåse, sa Johan Eriksson som är årets SM-general.

Och glädjen syntes i såväl jublet från läktaren som hos tävlande och hundar. Efter varje klass avslutade vinnarna med ett ärevarv runt agilitybanan; det var hopp, dans och lek till poppig musik. Tävlade man i lag med fyra hundar så fick man dessutom räkna med trassel mellan alla koppel.

Men det fanns även utrymme för besvikelse. Ett års träning på tävlingar med goda resultat som har lett ända fram till Svenska mästerskapen och sen görs ett litet misstag. Hunden tar ett hinder från fel håll och blir diskvalificerad. Dessutom går det väldigt fort, ett varv på hoppbanan klaras av runt trettiofyra sekunder. Så nog är det spännande att följa, i synnerhet om man hejar på någon särskild hund eller klubb.

För första gången sändes även mästerskapet direkt på internet tack vare fyra kameror som filmade från flera olika vinklar. Även det var ett sätt att få fler människor att bli intresserade, inte minst för ungdomar som inte hade möjlighet att ta sig till Falkenberg.

Sporten har vuxit starkt sedan hundpsykologen Marie Hansson Mårtensson tog den till Sverige 1987. Den mer strikta lydnadsgrenen har dock fått konkurrens av den lite lättsammare rallylydnaden som ännu inte är med i SM, men som ändå var representerad i Falkenberg.