Sommarskoj – kantarellsök med hund
Monica Hillman med sin golden retriever Tilde, båda två gillar kantarellsök.

Sommarskoj – kantarellsök med hund

Är du nyfiken på kantarellsök med hund? Kan verkligen alla hundar lära sig hitta kantareller? Vi bad Monica Hillman, som skrivit en bok i ämnet, om några tips inför kantarellsäsongen.

Att fylla på skafferiet och ha kul med sin hund samtidigt – kan det finnas ett bättre sätt att umgås? Monica Hillman har skrivit flera hundböcker, bland annat Kantarellsök – lär din hund leta kantareller med Monica och Tilde (2021). Monica driver företaget Hunden i vardan och håller kurser och utbildningar i vardagslydnad, aktivering, klickerträning, kantarellsök, tävlingslydnad och utställningsträning. Vi passade på att fråga henne om kantarellsök – nu när det snart är dags för skogens guld att hitta hem till våra bord.

Hur kom det sig att du började med kantarellsök?

– Jag har alltid tyckt om att leta kantareller, men jag har bara haft några små ställen här och där. Och när vi köpte vår första golden retriever 1986 hade jag ingen aning om att man kunde lära sin hund hitta kantareller. Det var först när jag kom i kontakt med Anders Hallgren i början av 90-talet som jag förstod det, jag blev otroligt inspirerad och gick en instruktörsutbildning i kantarellsök. Därefter har jag utbildat mina hundar men håller även egna kurser i kantarellsök och har skrivit en bok.

Berätta om ett härligt kantarellminne?

– Det är så många fantastiska minnen, ett fint minne är den gången Lufsen försvann i en mycket snårig skog, det gick knappt och ta sig in. Vi ser honom inte och blir både oroliga och irriterade. Vi ropar och letar och hittar honom till slut, sittandes i ett gult hav av kantareller. Jag har aldrig sett så mycket kantareller, varken förr eller senare. 

Vem kom på kantarellsök?

– Hundar älskar att använda nosen och de har en otrolig förmåga att känna lukter. Anders Hallgren kom på idén och har inspirerat många. Det är ju en rolig hobby för både hunden och matte och husse. Det bästa är att hunden markerar svamp som är osynlig för oss. Har man en kantarellhund med sig är det sällan man går tomhänt hem. Om det finns svamp hittar hunden den. Hunden markerar de osynliga och vi ser de synliga.

Har du ett bra tips till nybörjaren?

– När jag lär in kantarellsök börjar jag träningen med att förknippa kantarell med det bästa hunden vet. Lägg kantarell i burk, torkade eller färska. Börja träningen inne eller ute. En fördel med att träna med torkade är att du kan börja träningen långt innan kantarellsäsongen börjar. Man måste grunda med inlärningen noga och träna regelbundet. Sen är övergången till riktiga  kantareller i skogen mycket viktig. Var noga med att kantarellen inte får din lukt och framför allt inte godislukt. Då kan hunden börja äta kantareller. Använd några ställen där du veta att det finns kantareller i början av hundens karriär, gå dit regelbundet så håller ni söket i gång.