Småhundarna tar över!

Precis som i övriga Europa flyttar allt fler människor till städerna där de flesta jobben och bostäderna finns. Faktum är att just Sverige är det land där urbaniseringen går snabbast i hela Europa. Det påverkar vilka hundraser vi väljer.

Människan vill ju inte vara utan sin bästa vän bara för att hon bor i stan! Men av olika skäl är det kanske inte lika lätt att ha en stor new foundlandshund eller schäfer mitt i city som när man bor på landet, vilket nu har visat sig i hundstatistiken. Andelen småhundar (det vill säga hundar enligt definitionen max cirka 10 kilo och cirka 35 cm mankhöjd) ökar kraftigt och i dag utgör de 40 % av alla hundar i Sverige. Det innebär att det finns ungefär 290 000 i landet.

Man räknar med att antalet små hundar i Västeuropa år 2019 kommer vara 19,4 miljoner, vilket utgör 43,5% av det totala antalet hundar i Västeuropa.

I Stockholm finns till exempel totalt 1.361 chihuahuor, jämfört med 1.382 labradorer, som annars är den vanligaste rasen i Sverige. I Göteborg ligger jack russell terrier på tredje plats, chihuahua på fjärde och i Malmö jack russell terrier på fjärde och papillon på femteplats.

Och det är ju onekligen lite lättare att hantera och ta med sig en liten hund på stan. Den tar heller inte lika stor plats i den lilla stadslägenheten, den äter mindre och kräver inte lika mycket motion.

Men även om den är liten och kanske generellt inte riktigt lika krävande som en stor brukshund, är den fortfarande en hund som måste få sina behov av motion, aktivering/berikning och social samvaro tillgodosedda. Och en god uppfostran, så att den klarar storstadslivet som med sina många okända hundar, människor och trafik och puls, kan vara lite extra krävande om man är hund.

Källa: Purina

Mer om småhundar kan du läsa här
Mer om fransk bulldogg: film!