Skifte i hundtoppen

Enligt Svenska Kennelklubbens årliga statistik registrerades 50 497 nya rashundar 2013. Det är en minskning med drygt 5 procent, eller 2 898 hundar jämfört med 2012 (53 395 st). Fortfarande väljer majoriteten av svenskarna en i Svenska Kennelklubben registrerad rashund med dokumenterad bakgrund. Enligt en SCB-undersökning från 2012 finns omkring 784 000 hundar i Sverige. Av dessa är mellan 60–70 procent rashundar registrerade i Svenska Kennelklubben.

Jämthunden ny tvåa

På 2013-års topplista ligger labrador retriever kvar som etta med 2 275 nyregistreringar. Ända sedan Svenska Kennelklubben började publicera listan över de populäraste raserna i slutet på 1940-talet har tysk schäfer alltid varit med i topptrion. Men från att ha varit näst populärast 2012 ligger schäfern nu på en fjärdeplats. Ny tvåa är istället jämthunden, en av våra svenska nationalraser, med 1 935 nyregistreringar (den näst högsta siffran någonsin för rasen). Att en arbetande jakthund ligger så högt på listan är ovanligt. En anledning är att jämthunden är en allsidig jakthund som kan användas på både älg, björn och numera vildsvin.

Den nedåtgående trenden för schäfern har pågått under flera år. Till viss del kan utvecklingen även bero på att Svenska Kennelklubben tills vidare stoppat registreringen av valpar från försvarsmakten.

Övriga ändringar i listan

Den norska älghunden (gråhund) har tagit det största klivet på listan – från plats 17 till 10. Om man räknar samman hårlagen lång- och korthårig skulle chihuahuan vara den näst populäraste rasen (2 233 st). Taxen, som finns i tre olika storlekar och tre olika hårlag, skulle hamna på en åttonde plats om man räknade samman alla nio varianter (1 318 st). Nya på topplistan 2013 är lagotto romagnolo och bichon havanais. Mops och finsk lapphund har däremot lämnat topp 20.

Varför registreras färre rashundar?

Det är svårt att säga. I likhet med tidigare nedgångar har minskningen skett i tider av ekonomisk oro, både nationellt och internationellt. En annan teori är skillnaden på valppriset för registrerade rashundar jämfört med priset för en blandras eller oregistrerad rashund.

Tre nya hundraser till Sverige

Tre nya hundraser kom till Sverige under 2013. Det rör sig om erkända hundraser som förra året registrerades i vårt land för första gången. Mer information om de nya hundraserna, deras bakgrund och olika användningsområden finns i Svenska Kennelklubbens hundrasguide.

Ciobanesc romanesc carpatin är en vall- och herdehundsras från Rumänien, hemmahörande i rasgrupp 1 (vall-, boskaps- och herdehundar).

Kraski ovcar är en herdehund från Karstbergen i Slovenien och återfinns i rasgrupp 2 (schnauzer, pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar).

Tysk spets/grosspitz är en storlek av de fyra tyska spetsraserna och tillhör rasgrupp 5 (spetsar och raser av urhundstyp).

Läs mer på skk.se