Skapa trygghet i tidig ålder
En trygg vuxen hund börjar med träning i tidig ålder.Foto: Getty Images

Skapa trygghet i tidig ålder

Att din lilla valp så tidigt som möjligt får vänja sig vid olika miljöer, ljud och föremål samt andra levande varelser, lägger grunden för en trygg hund som vuxen. Att börja tidigt, inte ha för bråttom och att vara lugn är framgångsfaktorer.

 

MILJÖTRÄNA FÖR EN TRYGG VARDAG

Under valpens första veckor hemma hos dig så ska ni lära känna varandra. Närmiljön inne och ute ska upptäckas på ett lagom lugnt sätt. Låt detta ta tid. Det är så mycket nya intryck som valpen får när den lämnat tryggheten hos sin mamma och kullsyskonen så det räcker gott och väl att bara få vara valp och leva valpliv under den allra första tiden.

Lagom doser

Miljöträning ska dock ingå ganska snart men i lagom doser. Att visa valpen hur livet ska levas hemma hos er och med er är viktigt, och att livet levs utan stress och oro för vardagens miljöer. Allt där hemma ska fungera med trappor, dammsugare och andra kanske läskiga saker. Valpen ska få insikten att trappor och dammsugare inte är något att bry sig om, de är rent av tråkiga och behöver inte få någon större uppmärksamhet. Trappor ska man, om tvunget, förflytta sig i och dammsugare ska bara passeras. Utan känsla av stress.

Ingen big deal

Gör inte miljöträningen så märkvärdig. Blir valpen orolig för en situation så gör ingen big deal av det hela utan försök igen vid ett senare tillfälle. Ge valpen tid att få bekanta sig med omgivningarna på sitt sätt. Låt den nosa, undersöka och titta så länge den behöver, allt för att försäkra sig själv om att det nyupptäckta är okej, medan du förstärker det hela genom att agera neutralt, då förmedlar du att läget är helt under kontroll.

Lugn och trygg

Avsikten med miljöträningen är att hunden ska känna sig lugn och trygg i de situationer och miljöer som kommer att bli vardagslivet. När man ska starta miljöträningen är det klokt att inleda med passivitetsträning för att sedan kunna träna på att vara passiv i olika miljöer.

PASSIVITETSTRÄNING – EN BRA BÖRJAN

Vad du vill uppnå med miljöträningen är förmodligen en hund som kan ta det lugnt på de flesta ställen. Då är det bra att börja med att lära valpen att det lönar sig att ta det lugnt – så kallad passivitetsträning. Denna kan gå till ungefär så här.

1.

Börja med att träna i en känd miljö, kanske hemma i trädgården. Sätt dig lugnt ned och drick en kopp kaffe, eller läs i en bok. När den sitter eller ligger ned och är avslappnad så belönar du. På det här viset blir hunden belönad för att den är avslappnad samtidigt som den får bra associationer till miljön.

2.

Nu tar du hunden med dig på promenad. Vid en parkbänk slår du dig ned och gör precis samma sak. Övningen kan du sedan gå vidare med att utföra vid en busshållplats, på café och andra platser du vill kunna besöka med en lugn och trygg hund.