Ska hunden med på semestern?
Sommarlov är härligt för hunden också, men mår den bra av att följa med på familjens resa utomlands?

Ska hunden med på semestern?

Snart hägrar semestertider och många har redan planerat att resa. Hunden är förstås helt ovetande om att i varma juli bär det av på vägarna – kanske ned till Sydfrankrike, Venedig eller Barcelona.

Men… passar verkligen semesterplanerna för alla familjemedlemmar? Är det lämpliga resmål för familjens labrador eller rhodesian? Som hundägare bör man tänka en gång extra och tidigt ta beslut om hunden ska med på semestern – eller kanske får den det bättre på ett hundpensionat eller hos en vän eller släkting. Har du en hund som tycker om att åka bil så är det säkert helt ok med en bilresa till Sydfrankrike. Är så inte fallet så har hunden det sannolikt bättre hemma! Vantrivs din hund när du inte är med så kanske den mår bäst av att åka med – till en för hunden bra plats.

Innan beslutet om exempelvis Sydeuropa tas bör du dessutom göra god efterforskning för att få reda på hur man ser på hundar i området du tänker besöka. Har de koppeltvång? Får hunden vistas på stränder? Tillåter hotellen hundar?

Vilka smittor

Vilka slags smittor och parasiter riskerar hunden att exponeras för i landet?

I Norden är vi förskonade från många för hunden smittsamma sjukdomar. Men i delar av Europa finns bland annat rabies – den fruktade sjukdomen som både människor och djur kan drabbas av och som har hundra procent dödlighet. Som veterinär vill jag därför understryka vikten av att rabiesvaccinera din hund minst 3 veckor innan avresa! Det kan dessutom vara viktigt att vara ut i god tid – det är hårt tryck på oss veterinärer i sommartider eftersom många ska ut och resa och känner till att vaccinationer bör prioriteras.

Avmaskning

Några ytterligare råd inför resan är att se över vilken avmaskning eller annan parasitprofylax som är nödvändig, vilket dock skiljer sig mellan resmålen – och helst undvika att hunden träffar andra hundar i landet. Det är en onödig risk vi tar när vi låter oss övertygas om att hundarna ska hälsa eller leka med varandra. Det tänker faktiskt jag på även hemma i Sverige!

Oavsett vilket val du gör så önskar jag dig en trevlig sommar!

Sandra Göransson, 

Sandra Göransson,  är chefsveterinär på AniCura, Sverige. Hon har varit veterinär i 13 år och är specialist på hund och katt.
Hon brinner förstås för sitt yrke och sätter alltid djuren i första hand. Hon talar även varmt om sitt intresse för att förbättra verksamheten och är med och utvecklar ett nytt akutsystem för Bagarmossen. Sandra bor i Haninge och är omgiven av djur hemma.

www.anicura.se