Ska hunden äta rester?

Ska hunden äta rester?

De flesta hundägare ger då och då matrester till sin hund. Och visst kan du göra det. Men det finns mat du bör vara försiktig med.

Blev det ägg över från frukosten i morse? Hårdkokta ägg eller äggröra är mumma för hunden. Däremot ska du undvika att ge den råa ägg. Du kan också lugnt låta hunden slicka tallriken med yoghurt och linfrö. Din hund kan äta av havregrynsgröten som blev kvar men den ska helst vara både osötad och osaltad.

Färsk fisk är inte bara nyttigt för männi­skor utan även för hundar. Men se upp med fiskbenen och strunta i att ge hunden såsen du serverade till fisken. Kyckling och kalkon fungerar också bra att ge din kompis. Men ta bort skinnet, det är både fett och kryddat. Ge inte heller fågelben till vovven. Detsamma gäller förresten alla ben som börjar på f – fågel-, fisk-, fläsk- och fårben. Ge dem inte till hunden om de är kokta eftersom de kan splittras och fastna i halsen. Dessutom är de svårsmälta. Många säger däremot att du kan ge benen till hunden om de är råa.

Kokt potatis, ris, och kokta makaroner som blir över kan du blanda ner i hundmaten. Och blir det någon pannkaka över kan du ge den också till hunden.

Du kan också ge grönsaker och frukt till hunden. Gröna bönor är till exempel nyttigt. De innehåller både fibrer och c-vitamin. Morötter funkar lika bra att gnaga på som ett ben. Men undvik att ge för mycket ärter och bönor. Äpplen innehåller både fibrer och vitaminer som är bra för hunden. Men låt bli att ge den kärnorna. För många kärnor kan vara skadligt.

Brukar du salta maten mycket? För ­mycket salt är inte bra för hunden (eller för människor, för den delen). Faktiskt har det hänt att hundar blivit förgiftade av små mängder salt även om det är ovanligt. Men för säkerhets skull: Håll igen på saltet nästa gång du lagar mat!

Ge inte heller rester av maträtter som sötats med xylitol. Även det kan hunden bli förgiftad av. Vill det sig riktigt illa kan den få leverskador.

Ett litet varningens finger också för lök. Många recept innehåller lök. Det finns föreningar som innehåller svavel i både lök och vitlök som kan göra att hunden får blodbrist. Hunden kan också bli förgiftad av löken. Det kan räcka med två normalstora lökar för att en hund på 20 kilo ska bli förgiftad. Väger hunden mindre tål den också mindre lök. Det bästa är att inte ge hunden matrester som innehåller lök.