Shetland sheepdog
Foto Elin Drougge

Shetland sheepdog

I nummer 1/2020 presenterade vi i Härliga Hund 18 populära raser. En av dem är shetland sheepdog. Den kommer ofta högt upp på listorna över populära raser.

På de vindpinade Shetlandsöarna levde den utpräglade brukshund som är grunden till dagens sheltie. De smarta vallhundarna slet hårt i ett tufft klimat. Idag är rasen en härlig, aktiv sällskapshund som har talang för träning. Rasen är mycket framgångsrik och populär inom framför allt agility. Till sättet ska den vara mild och vänlig och den brukar fungera bra ihop med andra hundar. Den är alert, följsam och läraktig.

Vad behöver jag veta om jag funderar på en sheetland shepdog?

Härliga Hund frågade Monica Sjölund på Svenska shetland sheepdog klubben, www.sssk.org

-Shetland sheepdog har som namnet berättar sitt ursprung på några karga öar mitt ute i Atlanten. Förädling med inslag av långhårig collie skedde i Storbritannien, och rasen godkändes 1914. Det är en sund, naturlig och vacker liten hund av vallhundstyp. Pälsen är riklig men lättskött och finns i flera tilltalande färger. Unikt och utmärkande för ”sheltien” är dess speciella, söta huvud  och uttryck med tippade öron, snedställda ögon och proportioner i perfekt balans.

-Till sättet är rasen mild, vänlig, alert, följsam, intelligent och läraktig. Korrekt reservation mot främmande får finnas enligt rasstandard – dock aldrig rädsla/nervositet. Som de flesta hundar av vallhundstyp är shetland sheepdog lyhörd och formbar, varför balans hos ägare och uppväxtmiljö är av vikt för optimal utveckling. Rasen är fortfarande ung och varierar i typ och kvalitet världen över. I Sverige håller den generellt hög klass, och rasklubben Svenska Shetland Sheepdog Klubben med dess medlemmar arbetar för fortsatt god utveckling.