Se upp för usla instruktörer

Se upp för usla instruktörer

I går började jag och Nelly på valpkurs. Oavsett om man är inne på sin första eller tionde hund tycker jag att man ska gå en valpkurs, inte minst för att få lite nya tips och för att miljöträna valpen.

Tyvärr håller inte alla kurser måttet. En av kursdeltagarna hade tidigare gått en valpkurs på en brukshundklubb och beskrev hur instruktören lärt ut dressyrmetoder, för att inte säga tortyrmetoder, som jag trodde var passé för länge sedan.

”Hade jag inte läst en bok om hunduppfostran innan så hade jag trott att det var så man skulle uppfostra en valp”, berättade hon.

Jag blir mörkrädd när jag hör sånt.

Att ställa sig inför ett gäng nyblivna valpägare och predika att valpen bäst kuvas och tuktas genom ruskningar i kragen eller att få stenfyllda läskburkar kastade i rumpan är lika illa som att förespråka barnaga.

Jag är själv instruktör inom Svenska Brukshundklubben och vet vilka välutbildade och duktiga instruktörer som finns i organisationen.

Ändå verkar det finnas rötägg kvar, som inte kan ta till sig moderna tankar om inlärning utan fortsätter förespråka fysiska bestraffningar och skrämselmetoder när valpen gör ”fel”.

Skulle du råka ut för en sådan person, oavsett om det är privat eller på en brukshundklubb, så sluta direkt, kräv pengarna tillbaka och anmäl instruktören. Det är det enda sättet att åstadkomma förändring.