Se upp för svaga isar!
Foto: Getty Images

Se upp för svaga isar!

Visst är det skönt med den värmande vårsolen, men den innebär också svaga isar, som kan vara livsfarliga för din hund. Här får du tips på hur du kan undvika en olycka, vad du gör om hunden går igenom isen samt vad du bör tänka på efter den kommit upp igen.

Mars har varit en månad som bjudit generöst på sol. Härligt såklart, men det medför också svaga isar som kan innebära fara för din hund. På de håll isarna inte redan hunnit smälta så lär det ske inom kort. Här är en liten ”att tänka på-lista” för dig som vistas i närheten av isar.

  • Håll hunden kopplad när du befinner dig i närheten av svaga isar. En sele med lång lina kan vara ett alternativ.
  • Om det värsta skulle hända och hunden går igenom isen – spring inte själv ut på isen. Håller den inte för din hund håller den säkert inte för dig.
  • Försök istället locka tillbaka hunden till trygg mark. Tänk på vilket håll du lockar den åt. Om du lockar den åt det håll där du tror att isen kanske håller är det viktigt att hunden klarar att ta sig upp på isen själv. Testa annars att locka den åt det håll där isen eventuellt fortsätter brista så att hunden kan bryta isen själv in till land. Tänk på att en hanhunds snopp kan hindra den från att ta sig upp.
  • En nerkyld hund måste omedelbart torkas torr. Att bara linda in en kall och blöt hund i filtar får motsatt effekt då filtarna efter ett kort tag kommer att förvandlas till nedkylande omslag. Låt uppvärmningen till normaltemp ta minst ett dygn. Massera gärna hunden och när den blir piggare är det bra att den rör på sig.

Källa: Agria