Så skiljer sig veterinärkostnaderna i olika delar av landet
Foto: Getty Images.

Så skiljer sig veterinärkostnaderna i olika delar av landet

En ny kartläggning av publika priser visar skillnaderna på veterinärkostnader runt om i landet. Västmanland är det län som har högst prisläge medan Skåne ligger lägst i landet.

För många djurägare kan utbudet av olika vårderbjudanden och veterinärkliniker upplevas som överväldigande och svårt. Det kan kosta både tid och pengar, men framför allt orsaka extra oro och stress för djurägare.

Olika priser i olika delar av landet

Nu har tjänsten 2288 – Djurens vårdguide, som lanserades i juni, kartlagt 651 veterinärklinikers publika prislistor, vilket motsvarar en stor del av samtliga kliniker i Sverige. Totalt ingår sju mycket vanliga behandlingar för hund och katt i den totala genomsnittskostnaden per klinik*. Kartläggningen visar att det i samma län inte skiljer mer än 15 procent mellan de lägre och högre priserna för jämförbar vård.

Prisskillnaderna mellan olika delar av landet är klart större. Kartläggningen toppas av Västmanland som är länet med högst prisläge. Där ligger den totala genomsnittskostnaden per klinik på 16 435 kronor. Länet följs av Jämtland och Stockholm. Skåne ligger lägst av samtliga län. Där ligger genomsnittskostnaden per klinik på 13 128 kronor.

Lägre priser i landsbygd

Prisskillnaden mellan Skåne och Västmanland är 3 325 kronor eller 25 procent.

– Vår kartläggning visar att kliniker erbjuder vård till olika pris beroende på geografiskt läge och typ av klinik. En mindre klinik på landsbygden kan rimligtvis erbjuda lägre pris än ett större djursjukhus i en storstad. Vi vill agera som en hjälpande hand för djurägare och påvisa dessa skillnader för att man ska kunna avgöra vilket vårdval som passar sin specifika situation och geografiska läge, säger Max Adler, vd på 2288 – Djurens vårdguide.

Länen med högst genomsnittlig kostnad per klinik

  1. Västmanlands län 16 453 kronor
  2. Jämtlands län 15 391 kronor
  3. Stockholms län 15 375 kronor
  4. Västernorrlands län 14 922 kronor
  5. Östergötlands län 14 407 kronor

Länen med lägst genomsnittlig kostnad per klinik

  1. Skåne län 13 128 kronor
  2. Värmlands län 13 163 kronor
  3. Blekinge län 13 318 kronor
  4. Kronobergs län 13 384 kronor
  5. Jönköpings län 13 600 kronor

* Följande behandlingar är sammanräknade: Kastrering hankatt, kastrering honkatt, Snittpris kastrering tik (hund), Snittpris kastrering hane (hund), Vaccination Hund, DHPPI, Vaccination Katt, Tricat, Vaccination Rabies.

Källa: 2288 – Djurens vårdguide