Så reser din hund säkert i bilen
Bild: Motormännens Riksförbund

Så reser din hund säkert i bilen

Varje år rapporteras om hundar som lämnats i stängda bilar. Temperaturen i en parkerad bil stiger snabbt upp till 50 grader en normal sommardag. Här får du tips för att undvika att bilen blir en dödsfälla för din hund.

En sex kilos hund får en krockvikt på 240 kilo vid krock i 50 km/h. Man inser lätt vilken risk det innebär för övriga passagerare.

Även vid lindrigare olyckor blir hunden chockad och stressad. Den riskerar att springa ut på vägen och utsätta sig och andra för fara. Därför ska djur sitta i bur eller vara kopplade med bilsele.

Hunden får inte skymma förarens sikt eller hindra manövrering av bilen. Att ha ett djuret i knät i passagerarsätet med en krockkudde framför är livsfarligt.

Transport i kombibilar

Krocktestad bur är bäst. Vid en krock bakifrån riskerar en allt för rigid bur att trycka sönder baksätets låsmekanism och skada baksätespassagerarna. Buren ska fixeras i bilen antingen med hjälp av bilens lastsurrningsöglor eller andra spännanordningar.

Lastrumsavskiljare (nät eller galler mellan bagageutrymme och passagerarutrymme) är en fungerande lösning. Det blir i praktiken en enklare form av bur.

Transport i andra bilar

Bur i baksätet kan fungera. Att förankra den är en utmaning. Använd bilens isofixöglor och spännband som täcker öglans hela bredd. Fixera ordentligt så att buren inte kasar i sidled. Isofix tål max 18 kilo.

Bilbältet kan också användas men måste då fixeras mot buren på något vis för att det ska hålla vid en krock.

Sele är ett alternativ till bur. Fäst den i säkerhetsbältet. Selar finns i olika storlekar för att passa olika raser.

Burens utformning

Hund måste minst ha följande utrymme:
Längd: Hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning gånger 1,10.
Bredd: Hundens bröstbredd gånger 2,5. Hunden ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat.
Höjd: Hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.

Lämna aldrig ett djur i en varm bil

Varje år rapporteras om hundar som lämnats i stängda bilar. Temperaturen i en parkerad bil stiger snabbt upp till 50 grader en normal sommardag. Bilen blir en dödsfälla för ditt husdjur.

Klockslag Temp ute Väderlek Temp i bil
08.30 +22 °C sol +23 °C
09.30 +22 °C sol +38 °C
10.30 +25 °C sol +47 °C
11.30 +26 °C sol +50 °C
12.30 +27 °C sol +52 °C

Tabell: Svenska Kennelklubben 2014

 

Källa: Motormännens Riksförbund