Så håller du hunden sval i sommarhettan
Foto: Getty Images

Så håller du hunden sval i sommarhettan

Vädret har varit solig med temperaturer utöver vad vi är vana med här i Sverige under juni månad. Tänker även juli och augusti vara heta så kommer här tips på hur du kan hjälpa din pälsklädde vän att klara värmen.

1. Skuggig plats

Även om vi själva är soldyrkare och gärna sitter i solen när vi är utomhus så måste hunden själv kunna ha möjlighet att leta upp en plats i skuggan för att få svalka.

2. Svalkande jord

Många hundar gillar att gräva sig en fördjupning i marken och lägga sig ner på den skönt svalkande jorden.

3. Parasoll

På stranden kan ett vanligt parasoll ge skön skugga. Du kan även raka bort det översta lagret sand för att komma åt den mer svalare sanden som är skön för hunden att lägga magen mot.

4. Ta ett dopp

Många hundar älskar att bada i hav och i sjö medan andra på sin höjd blöter tassarna i vattenbrynet, men det kan vara gott nog. Om din hund går med på det, så blöt försiktigt mage och ljumskar, det svalkar gott. Lite vatten på huvudet kan också vara skönt.

5. Färskt vatten

Se till att hunden alltid har tillgång till färskt vatten. På utflykten tar du med en flaska vatten till hunden, kanske blir ni borta längre än det var tänkt från början. Att dricka till exempel sjövatten kan hunden göra bara om du är 100 procent säker på att det inte är någon algblomning i vattnet. Det är livsfarligt för hundar.

6. Kylande produkter

Det finns kylvästar, -dynor, -sockor, -scarfs och andra svalkande produkter som är enkla att använda och håller kroppstemperaturen på en behagligare nivå.

7. Blöta handdukar

I brist på kylprodukter så kan en handduk eller ett badlakan, dränkt i kallt vatten och utlagd på marken, ge en stunds god svalka.

8. Badpool

En egen badbassäng i trädgården med skönt vatten att vältra sig i, känns lika lyxigt för hunden som för oss människor – om vi får gissa.

9. Klipp kort

Att klippa ner pälsen kan fungera fint för vissa raser. Kolla med en hundfrisör innan om din ras inte tillhör de som i normala fall klipps. Om du klipper, tänk på att det kan ta många månader innan pälsen har vuxit ut igen.

10. Stanna inne

Ser du att hunden inte mår bra i värmen så förlägg de längre promenaderna till tidiga morgon- eller sena kvällstimmar. Håll er inne mitt på dagen och ta en svalkande dusch i stället. Kanske kan du bjuda vovven på en svalkande glass. Det finns en del hundglassar att köpa färdiga eller annars så gör du egna. Det finns många enkla recept på nätet.