Så får du hunden att sova gott

Så får du hunden att sova gott

Hundar sover gott när de är trötta kan man tro. Men så är det inte alltid. Speciellt inte valpar eller unghundar. De vill vara uppe låååångt efter läggdags så att de inte missar något. För ibland är omgivningen så pass intressant (eller stressande) att avslappning, förstadiet till insomning, inte är möjlig. Och ibland är de bara lite tröga.

En överstimulerad hund mår slutligen inte bra. Han visar det genom att bete sig på sätt vi tvåbenta kallar oönskat. Jobbig helt enkelt. Springer i åttor eller någon annan siffra, försöker äta upp gardinerna eller grannkatten, juckar på soffkuddarna eller något litet barn. För att han är övertrött helt enkelt. Att regelbundet ”natta” valpen/unghund är därför klokt. ”Gå och lägg dig” kan vara exakt vad en virrig unghund behöver höra. Om vi sen leder jycken till kojs, sätter oss bredvid och varvar ner, masserar och håller hackehackspett på plats tills John Blund gjort sitt. Man bör verkligen inte vara hårdhänt. Ingen somnar gott bredvid en ilsken orkan som nyps. Var lugn, rofylld och konsekvent. Och envisare än hunden. Envis betyder alltså inte att du blir asförbannad och orubblig när tålamodet tryter. Envis betyder att du blir en sansad evighet. I vad som känns som en evighet. Och om du lyckas ska det kännas skönt.

Bygg ett sovrum för vovven

Vill man kan man ha ett hund-sovrum utan att klassas som jättekonstig (bara konstig). En plats som efterliknar vargens lya. Ett skynke över ett sidobord med en bädd inunder kan inspirera en övertrött valp att krypa till kojs självmant. En ostörd vrå med väggar och tak som sluter tätt är poängen. Ventilation kan vara klok att ha i åtanke, eller inte, då somnar de snabbare. Vill man gärna framstå som jättekonstig föreslår jag att man häver in ett par traktorskopor matjord och kvistar i vardagsrummet och liksom drejar fram en riktig lya. Det kan man göra. Om man föredrar jordstampat framför parkett. Huuuursomhelst…. lyan bör ha en ”obehöriga äga ej tillträde”-skylt över öppningen. Stör ej. Vuxna vargar sover inte i jordhålor så försök inte åla dig ner i den. Du kommer att fastna. Och då blir du jättejättekonstig. Det är ett jätte för mycket.

Gnaga och slicka

Vet ni vad som nattar hundar allra bäst? Utöver trånga vrår, jättekonstiga hundägare och sansade evigheter. Det mest naturliga sömnpillret för jyckar är att gnaga eller slicka. Let’s take it to the jungel my friends. En vargvalp diar ofta innan han somnar. Som fallna höstlöv kring en ståtlig ek ligger valpskaran utslagen kring sin mjölktömda mor. Långt upp i vuxen ålder påverkas våra hundar på samma sätt av att få slicka. Vi kan efterlikna diandet genom att knöla ner färskfoder (typ Vom og hundemat) i exempelvis en Kong. Hunden lägger sig till rätta, sätter tassarna om Kongen och slickar. Kanske frenetiskt till en början men saktare när lugnet fyller nervsystemets alla tentakler. När nappen, sorry Kongen är tom sluts hundögon till ro och vovven sover gott.

Ett rus av adrenalin

I samma djungel en bit bort står en pack ungvargar inför ett byte. De har rullat sig i skitäckliga saker så att de högbenta med horn inte ska känna igen deras doft. För de luktar inte längre varg, de luktar bara asäckligt. Skitdålig strategi om ni frågar mig. Huuuuursomhelst…. en av jägarna har låst bocken med blicken. Ett steg fram och resten av krigarna kommer att följa i attacken. I alla alstras energin bara en jägare känner igen. Ett rus av adrenalin som skapar knivskarpt fokus. Tillräckligt med kraft för att ruscha, slita ner och döda. Även om processen tar på krafterna skulle adrenalinnivån som krävts göra sig påmind långt därefter om naturen inte varit så klok att vargarna får en naturlig avreaktion. Ett fält byte styckas genom att varje individ tar sig en bit och släpar bort den i skuggan. Beslutsamma tassar sätts mot benpipan medan käftarna sliter av skinn, senor och muskler. Mätta på kött lägger de sig ner och i timmar därefter mals det och gnags det. Sen orkar en ungvarg inget annat än att knoppa och sover sen gott.

Slicka sig till sömns

Låt oss hedra vargen i våra hundar, anamma deras seder och ge våra domesticerade rovdjur samma möjlighet. Strunta i jordhögen men låt dem slicka sig till sömns i en mysig vrå eller varva ner till ljudet av kraschande ben, det är deras sanna vaggvisa. Eller något liknande. Asså mycket liknande. Tänk mer back to the jungel än my little pony när ni väljer ben och bädd.

Frågor på det?!

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images.
Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör.
www.carolinealupo.se