Så bygger du bästa relationen med din valp
Foto: Getty Images

Så bygger du bästa relationen med din valp

Att skapa en kvalitativ relation kan kännas enkelt när en storögd valp står framför en, ivrig och öppen. Det är ett utgångsläge som kommer förändras i takt med att valpen mognar och utvecklas, fysiskt som psykiskt.

Allt eftersom valpen utvecklas kommer en självständighet ta vid, en vilja att efterforska på egen tass, inre instinkter kommer göra sig hörda och rasegenskaper träda fram. Det gäller att ha en god relation och grundlydnad innan det sker. Hund och människa har vandrat sida vid sida i tusentals år nu, vi är naturligt samspelta. Bejaka detta samspel med din valp, satsa på relationen och få en god grund att stå på. Unghundsfasen som väntar runt hörnet kan nämligen fresta den relationen.

Relationsboosta

En god relation handlar om så mycket mer än att vara rolig, stöttande och lekfull. En mångbottnad och djup relation är dessutom avgörande för att livet med hund ska kännas givande, tryggt och harmoniskt, för er båda. Så relationsboosta på djupet. Börja med att se på dig och din valp som ett, inte två. Enade och samspelta. Lev i symbios. Ge och ta. Se din hunds felande som ditt felande, se din hunds framgångar som dina framgångar.

Närhet och anknytning

Att den lilla valpen behöver närhet och anknytning är viktigt. Detta brukar de flesta nyblivna mattar och hussar kunna tillgodose utan större ansträngning. Hundens behov av oss stärks av att vi matar och tar ut hunden, men det är skillnad på ensidigt behov och en god relation. Så låt oss gå bortom det. Se till vem din hund är (som person och ras) och vad hen kommer behöva som unghund och vuxen. Ge det och gärna i god tid. Det är att ta till vara på en hunds intressen och behov. Det kan handlar om miljöträning, klok socialisering, grundläggande träning, tydliga rutiner, vänliga gränser, rasanpassat utlopp för tankeverksamhet och energi. Detta är ett sätt att sammankoppla er då du får chansen att visa din hund vem du är och vad jycken kan förvänta sig av dig. Är erfarenheterna positiva växer tillit.

Skratta och lek

Efter att tillit och förtroende lagts som grund är det viktigt att ha kul tillsammans. Lek och gemensamma äventyr är också oerhört relationsfrämjande. Skratta ihop, busa och lek tafatt. Låt hunden styra leken, vad får din hund att garva?

Bjussa själv på roliga inslag, var kreativ. Göm dig under en filt och låt jycken buffa fram dig, klättra upp i ett träd och langa ner godbitar åt din hund som förvånat undrar vad som flugit i dig. Bjud gärna på oförväntade och härliga överraskningar, det kan vara en ny aktivitet, en leksak, ett upptåg. Besök nya vackra platser, sitt tätt och titta på världen tillsammans. Beskåda världen som är så ny för din lilla. Se den genom din valps ögon. Engagera dig i maskrosen som är så spännande eller visa din lilla vän en cool berghäll eller en rolig lekplats. Dela din valps nyfikenhet och boosta livslust och samvaro.

Öppna ditt hjärta

När du är med din valp, var så på riktigt. Närvarande. Äkta. Se din valp mer än till ytan. Utforska din ynglings personlighet genom att bara vara. Andas, stå nära, sitt tillsammans. Mys och kel. Hitta vart på kroppen din fyrbenta lille vän uppskattar att du klappar och masserar. Oxytocinfrisättningen som kommer ske i både din hund och dig har allt med anknytning att göra. Så se till att ta i din valp med mer än dina händer, öppna ditt hjärta och förmedla allt du känner. Hundar känner sådant. Sådana budskap är bortom språkliga signaler. Sådana budskap överskrider artgränserna.

Skydda din kära vän

Livet som liten kommer innebära upplevelser och möten som kan oroa. Var inte överbeskyddande, du ska forma fram en kavat vuxen hund som står stadigt på alla fyra tassar.

Var däremot beskyddande. Om din hund upplever något obehagligt, gå emellan, ställ dig för. Hjälp din valp ur läget. Ignorera inte din valps känsloyttringar, se, förstå och hjälp. Skillnaden på att överbeskydda och beskydda är lika stor som skillnaden på att känna medlidande och medkänsla. Det sistnämnda stärker er relation medan ett medlidande kan skapa osäkerhet och är långt ifrån tryggt eller utvecklande för din hund. Agera ut rätt känsla, med en genomtänkt intention.

Sätt gränser

Att sätta gränser kan låta laddat men samtidigt vara en del i relationen hund människa emellan. Det innebär inte att vara hård, dominant eller sträng. Det handlar om att begränsa möjligheter för att oönskade beteenden ska förstärkas. I praktiken kan det betyda att du kortar in ett koppel när ni passerar grannkatten, håller hunden bakom dig i ett möte, lugnt hindrar din valp från att hoppa på ett barn. Det kan göras vänligt, tydligt, konsekvent och helt utan hot, konflikt eller hårda tag. Var vänlig som en flygvärdinna och konsekvent som en metronom. Och kom ihåg, Rom byggdes inte på en dag… så ha tålamod som en ruvande höna.

En relation bör vara en tvåfilig väg. Var därför lyhörd för när hunden sätter gränser för dig. Det kan handla om att jycken backar från din beröring, vänder nosen från en uppgift du önskar att valpen löser, en morrning över ett ben eller en önskan om att få nosa klart. Ju mer du lyssnar på din valp, desto lyhördare blir din hund för dina önskemål.

Be om förlåtelse

Att vara en bra partner kan kräva att man känner sig själv och är medveten om sina brister och styrkor. Låt hunden slippa dina sämre sidor och överös valpen med dina goda egenskaper. Det är att ta ansvar för vad man laddar relationen med. Går du över en gräns, tar du i för mycket eller om du varit orättvis. Be om förlåtelse. En hund hör och en hund kan förlåta. Gottgör jycken och låt läget lära dig något om dig själv. Det är frustrerande att utvecklas, och valpar eller unghundar kan vara frustrerande att dela livet med ibland, för de kräver att vi utvecklas i takt med att de själva gör det.

Fnurror på tråden

Om något börjar knaka och kärva i relationen, lös det i tid. Ha som mål att reda ut fnurror på tråden innan det blir trassel. Det är att måna om relationen.

Var kritisk

Läs allt du kommer över och gå alla kurser du kan i hundspråk och kommunikation. Välj din utbildare eller författare väl. Mycket har hänt på forskningsfronten på sistone. Förlegade teorier, myter och åsikter bör inte få forma er relation, var källkritisk. Du bör även vara kritisk till Facebookgrupper där hundägare agerar experter, tycker och påstår mer eller mindre vettiga saker utan ansvar. Rusta er relation med validerad kunskap. Ur den kunskapen kan förståelse för din hunds signaler och beteenden växa fram. Det är avgörande för er relation.

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images. Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör. www.carolinealupo.se