Ratad av hunden

Ratad av hunden

 ”Äh, ta honom du, det är ändå dig han vill ha.” Så kan det låta i familjer där hunden tyr sig till en person. Det som var lite gulligt till en början kan snart växa till ett problem svårt att hantera.

Det här är vanligare än man kan tro och har att göra med hur värdefull man gör sig för hunden, menar hundinstruktör Magnus Berg.
– Den som gör sig värd något för hunden, som inte bara ger den mat utan också aktiverar den, går ut med den, stimulerar den på olika sätt – den personen blir viktigare för hunden.
Nadine Skytthammar har ridgebacken Bellman tillsammans med sin sambo. Bellman tyr sig mycket mer till matte än till husse, och så har det varit sedan start.
– Om jag går i väg och husse står kvar och håller Bellman i koppel, då piper han och drar och vill gå till mig. Men om det är ombytta roller, att min sambo går i väg, då säger han ingenting.
Nadine tror att hennes sambo tyckte att det här var lite jobbigt i början, men nu börjar de ändå få lite rätsida på det hela. Nu har sambon börjat göra egna grejer med Bellman, bara de två.
– Att det blev så här tror jag grundar sig i att jag var hemma med Bellman när han var valp, plus att jag hade haft hund förut och det hade inte min sambo, säger Nadine.
Magnus Berg håller med om att hundvanan kan ha något med saken att göra.
– Hundar är väldigt duktiga på att läsa av kroppsspråk. Om en människa är det minsta osäker och inte känner sig bekväm, då reagerar hunden, och längtar i det här fallet efter sin trygga matte.
Att en hund blir för låst till en person bör man försöka jobba bort, inte bara för att det är trist för den som blir dissad utan framför allt för hundens bästa. Annars kan det bli svårt för hunden om den viktigaste personen åker bort eller av någon annan anledning inte kan ta hand om hunden tillfälligt, det blir stressande och oroligt.

Tips för att få hunden att ty sig till båda:

  • Gå ut på promenader tillsammans, och låt den ”minst populära” av er hålla i kopplet.
  • Gör lekar som hunden gillar, och var tydlig med att ni båda är med. Om hunden gillar dragkamp till exempel, se till att ni turas om att vara den som drar och leker med hunden. Den som är favoriserad får tydligt visa för hunden att även den andra personen är med i leken.
  • Låt den minst populära vara den som ger mat till hunden.
  • Kela och gosa mycket, och viktigt att man också gör det på eget initiativ, inte för att man blir påmind om att man ska.
  • Så fort den ”ratade” känner sig trygg kan han eller hon gå ut och göra roliga saker med hunden på egen hand, och bygga upp sin relation till hunden.

Har du blivit favoriserad eller dissad av din hund? Och hur löste ni problemet? Berätta gärna om dina erfarenheter här nedan.