Polarhundar tävlade i Dalarna

När man närmade sig skidområdet tidigt på lördagsmorgonen var det som att närma sig en levande roman av Jack London.

Hundskallen ven över hela området och visste man inte att det var polarhundsmästerskap skulle man kunna tro att det var en rekonstruktion av guldrushen i Klondike.

– Storspann på ingång, hojtade en av de tävlande och susade fram mot startområdet, driven av åtta huskys.

Medan polarhundarna brusade fram genom Grönklitts skogar fortsatte riksdagen bestående av hundar på parkeringen. Att hundarna stod för den största delen av snacket var inte märkligt. 85 ekipage med huskys, malamuter, samojeder och gröndlandshundar fanns på plats och skulle tävla i distanser upp till 45 kilometer.

De lokala förmågorna Anki Dahlberg och Jens Lindberget från Älvdalen stod på parkeringen och gjorde sig i ordning inför start. Jens roade sig med att valla släden medan Anki växelvis rastade deras åtta hundar.

– Jag blir glad bara jag tar mig runt banan, säger Anki Dahlberg.

Hon var inte bara ödmjuk för sakens skull. Banan må ha varit vacker. Den var också väldigt svår. Flera åkte med hjälm, säkerhetslina och dubbla ankaren. Samtliga klasser passerade bland annat en brant ravin tillbaka mot Grönklitt, en av de många svåra passagerna på banan.

– Det var någon som körde omkull i ravinen, men det har inte varit några skador, säger Malin Sundin, arrangör. Läs mer på www.dt.se