Pigga upp promenaden
Det blir många promenader under ett hundliv. Kan man kanske pigga upp dem på något vis? Eva Bodfäldt delar här med sig av sina bästa tips! Bild Getty Images

Pigga upp promenaden

En prommis går vi med våra hundar flera gånger varje dag. Men kan man pigga upp promenaden på något vis? Hundexpert Eva Bodfält delar här med sig av sina egna tips.

Det finns många olika sorters promenad. Den långa vandringen, helgens promenad, över stock och sten i vilda skogen. Eller den korta kvällsrundan runt kvarteret. Snabbkiss i trädgården. En rask asfaltspromenad mitt i stan. Ofta går promenaden på rutin, samma runda varje dag. Finns det något sätt att pigga upp den på?

Variera efter årstid

Eva Bodfält, hundpsykolog och hundkunnig, författare till flera böcker om hundliv, delar här med sig av sina tips på hur man kan göra en promenad lite mer utmanande och rolig.

– Mina egna promenader varierar jag beroende på årstid. Just nu går vi ut den första morgonrundan för att plocka/äta blåbär. Jag plockar och jyckarna går runt i sakta mak och betar blåbär. Sedan går vi hem. I princip består alla promenader av sökövningar förutom kvällspromenaden som blir en enkel koppelpromenad runt kvarteret innan läggdags. När det varit så här varmt har det även blivit vattensök. Jag bor ju numera precis invid skogen så det är den enda gången som hundarna trampar asfalt.

Avskyr ”vanliga” promenader

Själv säger hon sig avsky vanliga promenader. Så att hitta på lite aktiviteter gör hon lika mycket för sin egen skull som hundarna.

– För mig innebär promenaden att vi gör saker tillsammans. Jag hittar på något när de stannar upp och söker kontakt. Ibland härmar jag dem och stannar själv upp i steget. Sedan, om de till exempel spetsar öronen kan jag sakta gå bakåt, eller krypa ihop som en panter. Då kommer de rusande. Jag upplever verkligen att de gapskrattar när de får mig att stanna/härma dem. 

Pigga upp promenaden

Frågan är om en ”en vanlig promenad” räcker? Eller behöver hunden mer stimulans?

– Det beror på hundens personlighet. Jag tror absolut att en hund kan vara nöjd med en vanlig promenad så länge den är konfliktfri och att det finns saker att nosa på. Än bättre om hundägaren då och då stannar och pratar med någon. Eller slår sig ned på en bänk där de gemensamt sitter och tittar på människor och hundar som passerar och kanske stannar för en stunds samtal. 

Men mest är det sök som gäller för att roa och låta hunden jobba! Det är Evas absoluta bästa tips för att pigga upp promenaden.