Pensionär? Nej tack!
Bindie och Nina Steinbach i action på plan!

Pensionär? Nej tack!

Bara månader innan golden retrivertiken Bindie fyllde 10 år vann hon SM i rallylydnad 2016. I år kom hon på fjärde plats i stenhård konkurrens. Så pension, nej tack, säger Bindie och hennes matte Nina Steinbach som nu satsar på att börja tävla i heelwork.

Golden retrievern Bindie och hennes matte Nina Steibech bor i en liten by utanför Karlskrona tillsammans med ytterligare två goldentikar, Ebba 7 år och Lykka drygt tre. Nina tog över Bindie när hon var 10 månader, en hund med dåligt självförtroende och som hade det besvärligt socialt.

– Därför började vi träna jakt, berättar Nina Steinbach.

– Hon är ju en apporterande fågelhund. Att få syssla med det som sitter i generna, röra sig i skog och mark och att få arbeta självständigt, är ett utmärkt sätt att stärka självförtroendet. Det var där vi lade grunden.

Men även om Bindie efter en tid blev en glad och självsäker hund hade de fler problem att brottas med.

– När jag röntgade henne vid 18 månaders ålder, visade det sig att hon hade D-höfter (måttlig höftledsdysplasi som mäts i en skala A-E där A betyder utmärkta höfter, och E grav dysplasi, reds anm). Tur i oturen var höftskålarna grunda och det var lika på båda sidorna. Annars är risken stor att hunden snedbelastar och får ont.

Viktigt att få röra sig fritt

Men Nina Steinbachville inte att detta skulle hindra det aktiva liv som både hon och Bindie ville leva.

– Fast jag har alltid haft detta i bakhuvudet. Är noga med att alltid värma upp och är det kallt eller hon får vänta länge är det täcke på. Vi går regelbundet till en fysioterapeut som håller koll på henne och ger massage, det älskar hon! Vi har också fått ett träningsprogram där hon bland annat går med viktmanchetter ibland och jag ser till att hålla henne slank. Det är viktigt! Att få röra sig fritt i varierad terräng är också bra för fysiken. Jag har faktiskt aldrig märkt att hon skulle ha ont av sina höfter och vi har tävlat både jakt och lydnad och rallylydnad på hög nivå.

Nina tycker att Bindie, som nu snart fyller 11, är precis likadan idag som när hon var ung.

– Det är klart, lite långsammare är hon. Jag värmer också upp henne längre numera. Först får hon trava lite i koppel, vi joggar en stund och gör svängar och snurrar så att hon böjer sig i sidled.  Förr tog detta kanske fem minuter, nu runt tio.

Bindie älskar att tävla

Enligt Nina gillar Bindie verkligen att tävla – hon älskar att få applåder och att stå i centrum.

– Hon har verkligen gnistan kvar, showar gärna och är lite av en primadonna.

Viljan att lära nytt är det heller inget fel på. Rallylydnaden fortsätter de med, det är en bra sport för alla hundar, och särskilt äldre. Tempot är måttligt och hunden gör övningarna på båda sidorna av föraren vilket är bra rent fysiologiskt. Men nu vill Nina även testa HTM, Heelwork to Music med Bindie.

– Många moment har man ju ”gratis” från lydnad och rally, men det är en hel del nytt också. Till exempel ska hunden gå mellan förarens ben. Det har vi inte tränat tidigare. Men efter några gånger så var det ingen match för Bindie, hon lär sig lika snabbt som förr. Hon tycker ju också att det är roligt, och älskar att jobba med mig. Och jag med henne, annars skulle vi inte fortsätta. Jag är övertygad om att man åldras långsammare om man är aktiv.  Så jag hoppas vi får många fler fina år tillsammans, avslutar Nina Steinbach.

Regelbunden massage gör att Bindie håller sig smidig.

Regelbunden massage av fysioterapeuten Chris Nestlén gör att Bindie håller sig smidig. Och hon  njuter!