Passar en softcoated wheaten terrier dig?

Passar en softcoated wheaten terrier dig?

En softcoated wheaten terrier passar dig som är aktiv och vill ha en sällskaplig hund. Här är 7 bra saker att veta om rasen.

wheaten4

Förr var rasens smeknamn softie. Numera kallas den för wheaten. Namnet anspelar på den vetefärgade pälsen. Det är en medelstor hund, mankhöjd 46–48 cm.

wheaten6

Många tränar eftersök av skadskjutet eller trafikskadat vilt med sina hundar. Det goda luktsinnet är typiskt för wheaten. De passar också bra för kantarellsök.

wheaten1

Wheaten blir ganska gamla. Det är vanligt att de är pigga och friska och når en ålder på 12–13 år.

wheaten8

Ordet terrier kommer från latinets ”terra” som betyder jord. Förr användes terrier till grytjakt. Numera varierar jaktinstinkten mellan olika individer.

wheaten3

För att hålla pälsen i rätt längd ska den klippas. Antingen går du på kurs och lär dig att klippa eller så lämnar du bort hunden till en hundfrisör. Som vuxen ska hunden klippas 4–6 gånger per år. En wheaten fäller inte.

wheaten7

En wheaten passar barnfamiljer eftersom den är så sällskaplig och snäll. Men rasen har ett stort självförtroende och en stark egen vilja, så husse eller matte måste visa vem som bestämmer. Kanske behöver husse och matte ha en dos humor för att uppskatta sin wheatens påhitt.

wheaten5

Det finns två olika pälstyper. Förr delade man upp pälsen i tre typer: irländsk, amerikansk eller engelsk. Numera brukar man kalla den irländska för tunnpälsad och den amerikanska för tjockpälsad, pälstyperna kan dessutom vara mycket lockiga eller bara lätt vågiga.

Här hittar du rasklubben.