Passar en pomeranian dig?

Passar en pomeranian dig?

En rastypisk pomeranian är glad och pigg och för det mesta med på allehanda upptåg. Den är intelligent och tillgiven, inte alls svårlärd. Men bli inte lurad av det fluffiga, söta utseendet, det är en hund av urhundstyp, med många instinkter kvar.

Den fungerar bäst när ägaren förstår hundspråk och kan kommunicera med sin hund på ett sätt som leder till samförstånd. I den lilla kroppen bor det en stor hund med, ibland, alltför stort självförtroende. Så, även om den är liten måste den uppfostras, vilket i och för sig gäller alla hundraser, stora som små.

Pomeranian är en lättskött pälsras och kräver därför förhållandevis lite arbete. Den bör borstas en gång i veckan med en karda eller borste och badas några gånger om året.

Vad är lämpliga aktiviteter?

Pommen är en aktiv hund som lämpar sig mycket bra för agility och lydnad eller liknande. Som vuxen och med en god kondition kan den följa med på längre promenader.

Vem ska inte skaffa en pomeranian?

Då ”pommen” är en liten hund passar den bäst hos en familj med lite större barn och tillsammans med mindre hundar. Den är ofta rätt tuff, och förstår inte alltid sitt eget bästa när det kommer till lek med större hundar.

Finns det något särskilt att tänka på om man funderar på rasen?

Precis som med många småväxta raser är det extra viktigt att sköta tänderna noga. Ofta behövs hjälp från veterinär att ta bort kvarsittande mjölktänder, vilket görs vid sju till nio månaders ålder. I rasen förekommer patellaluxation (lösa knäleder) och hormonella besvär som visar sig genom att hunden mer eller mindre förlorar sin päls. Rasen finns med i de Särskilda rasspecifika domaranvisningarna (SRD) för pälsproblem.

Den binder sig lätt till sin ägare och föredrar flockliv, så träningen att vara ensam kortare stunder bör påbörjas redan när valpen kommer till sitt nya hem. Den trivs inte med att vara ensam långa stunder.

Vad är det allra bästa med pomeranian?

Pomeranian är en smart och trevlig liten sällskapshund som ofta uppnår hög ålder. Den är också en mycket vacker hundras.

Om jag vill veta mer?

Mer information hittar du hos rasklubben, pomeranianklubben.se. Årets största höjdpunkt är klubbens ras-specialutställning, den arrangeras vanligen varje år på Kristi himmelsfärdsdagen och på olika ställen i landet. Då brukar det samlas ett 100-tal pomeranier och ännu fler rasentusiaster. Runt om i landet finns flera distriktsombud som anordnar träffar, trimkursen med mera för pomeranian.