Passar en mops dig?

Passar en mops dig?

Mopsen är en glad och positiv hund. Den tror gott om alla och den älskar familjelivet. Den vill ha mycket uppmärksamhet och den kommer gladeligen följa dig i hälarna, även inomhus.

Den gillar att röra på sig. Springa, klättra och fara runt är glädje för mopsen, dock i tid och mängd som passar rasen. På grund av mopsens korta nos så klarar den inte av för långa stunder utomhus i varma temperaturer. Man ska som mopsägare veta hur tecken på överhettning visar sig.

Mopsen gillar livets godheter och det gäller även i matintaget. Håll noga koll på vad som bjuds hunden, annars kan den lätt bli ohälsosamt överviktig. Koll måste man även ha på både öron och ansiktsveck. Dessa måste rengöras helst varje vecka för att undvika infektioner. Tänderna ska borstas. De rundade käkarna, där mat kan ligga kvar innanför läpparna, kan bli en fin grogrund för tandsten annars.

Rasen är av en anpassningsbar natur. Är du ensam i ditt hushåll så tycker mopsen att det räcker så. Är familjekonstellationen däremot större, med både barn och andra djur, så är inte det något hinder heller. Med tidig och rätt social träning så kommer det att gå fint.

Mopsen älskar sina människor. Den sitter/ligger gärna i knä eller tätt intill för att få närhet. Även stunder tillsammans i säng och soffa är något som uppskattas, och när den fyrbente kompisen somnar gott intill så bör man inte vara känslig för snarkningar…

Mer info om rasen finns att läsa hos rasklubbarna www.mopsordern.se och www.mopsklubben.com