Passar en cocker spaniel hos dig?
Foto: Getty Images

Passar en cocker spaniel hos dig?

Cocker spanieln tillhör en av de mest populära hundraserna, inte bara i Sverige utan i hela världen. Att det är så är inte svårt att förstå. Med det söta utseendet, den silkeslena pälsen och det älskvärda sättet så är det lätt att förälska sig i den här trevliga hunden.

  • En cocker spaniel älskar sin familj och vill vara nära, och då menar vi nära lika med kroppskontakt. Den vill finnas och arbeta vid sin ägares sida och det kan man göra på flera olika sätt.
  • Jakten är ett sätt och är det den delen av hundägande du är ute efter så vänder du dig till en uppfödare som inriktat sig främst på cocker spanielns jaktliga egenskaper för att hitta din kompanjon.
  • Rasen finns alltså i två varianter där den jagande varianten är smidigare och utställningsvarianten är lite tyngre och kraftigare.
  • Cocker spanieln är en glad sällskapshund och mycket populär i utställningsringarna, och som den utåtriktade hund den är så trivs den oftast med att visa upp sig. Utanför ringen så behöver den ändock sin beskärda del av mental stimulans för att må gott. Aktiviteter som lydnad, agility och viltspår går oftast hem hos den här samarbetsvilliga rasen.
  • Är ni den sportiga familjen som gillar friluftsliv så är cocker spanieln redo att springa bredvid cykeln eller gå i skogen eller vad ni än sysslar med på lediga stunder. Att bada i hav, sjö eller varför inte i ett dike är njutning på hög nivå för den här rasen.
  • Cockern är ett gott sällskap vid de flesta tillfällen och finns det fler hundar med på färden så brukar cockern uppskatta lekfulla kompisar. Barn är inte heller några problem om de mindre tvåbeningarna är införstådda med hur man beter sig mot familjemedlemmar på tassar.
  • När det gäller pälsvård så krävs det en hel del av dig som ägare. Det här är en ras som ska trimmas, vilket man kan lära sig att göra själv. Fråga din uppfödare om hon/han kan lära dig eller om hen kan rekommendera någon som kan lära ut detta, annars så finns det så klart hundfrisörer som är utbildade och vet hur din ras ska tas omhand. För att pälsen ska hållas fin och frisk ska den trimmas ungefär varannan månad, och däremellan så ska pälsen borstas veckovis och badas vid behov.
  • Det sägs att cocker spanielns tunga och tätt liggande öron kan ge besvär med fukt i öronen, men med rätt skötsel så ska det inte vara några problem.
  • De sjukdomar som nämns i samband med rasen är ögonsjukdomar, men dessa förekommer inte i någon större utsträckning, och det finns hälsoprogram vad gäller höftleder (HD). Cocker spaniel anses generellt som en frisk ras.
  • Mer information hittar du hos rasklubben Cocker Spanielklubben, www.cockerklubben.com
Foto: Getty Images