Passar en border collie dig?

Passar en border collie dig?

  • En border collie är i första hand en vallhund och som sådan har den fantastiska egenskaper. Den har stor uthållighet, hög arbetsmoral och ett livligt temperament. Rasen kan arbeta självständigt utan problem, men viljan att lära och samspela med sin husse eller matte är mycket stor.
  • Att ha får eller boskap är ändå inte enda alternativet för den som önskar sig en border collie, bara man har klart för sig att det handlar om en funktionell arbetshund som måste få jobba mycket med både kropp och knopp varje dag. Om hund och ägare har en fin relation och om hunden får ett dagligt rejält utlopp som tillgodoser beteendebehoven och drivkrafterna bakom vallning så kan hunden må väl även om den inte bor på en fårgård. 
  • Aktiviteter som rapport, agility, spår och sök kan vara substitut i kombination med rejält med motion och mentala tankenötter och problemlösningsuppgifter. 
  • En border collie behöver få använda sin intelligens, sina skarpa sinnen och sitt sylvassa fokus, sin explosivitet och impulsivitet i stor utsträckning och på daglig basis. Om inte finns en risk att hunden utvecklar problematiska beteenden då vallningsdriften kan omriktas på bilar, cyklar, barn eller andra hundar. Arbetslösa border collies löper risk för stressrelaterade problem och kan utveckla tvångshandlingar om de saknar utlopp.
  • I rasstandarden kan man läsa följande om rasen: ” Border collie skall vara en synnerligen lättfostrad men envis och hårt arbetande vallhund. Till sättet skall den vara ivrig, uppmärksam, lyhörd och intelligent.”