Passar en beagle dig?

Passar en beagle dig?

Beaglen har ett fantastiskt luktsinne och samarbetsvilja. Är du inte jägare får du använda den medfödda jaktlusten till andra aktiviteter. Då får du en kärleksfull kompis som ställer upp på det mesta.

Beaglen härstammar från Storbritannien. Man tror att namnet kommer från ordet beag, ett keltiskt ord som betyder liten. Den första dokumentationen av namnet på rasen gjordes på 1400-talet, men troligen har den funnits längre än så. Både kelter och galler hade hundar som liknade beaglen.

beagle2

På 1870-talet hade beaglen utvecklats till den typ vi har i dag. Knappt hundra år senare, 1955, börjar man avla på beaglen även i Sverige. I rasen finns inslag av franska drivande hundar. Beaglen skapades för att jaga i så kallade pack, en stor grupp hundar som släpps samtidigt vid jakt. I vissa delar av världen använder man fortfarande rasen till denna typ av jakt.
Den svenska beaglen däremot, har utvecklats till ensamdrivare och används främst till jakt på hare, räv och rådjur.

Beaglen har ett fantastiskt luktsinne. Anses, tillsammans med blodhunden, ha ett av hundvärldens bästa luktsinnen.

beagle4

Aktiviteter

Vid sidan av jakten är till exempel agility en bra motionsform, tack vare rasens samarbetsvilja. Dessutom är träningen rolig! Andra lämpliga aktiviteter, förutom rejäla dagliga promenader, är joggingturer, viltspår och lydnadsträning.

beagle9

En beagle blir ofta gammal. Normal livslängd är 12–14 år, men en beagle kan bli mer än 15 år gammal.

beagle3

Funktion före utseende. Det är ingen egentlig skillnad mellan en utställnings och en jaktbeagle, eftersom beaglens rasstandard är utvecklad utifrån funktion snarare än utseende.

beagle6

En beagle kan vara matglad. Var noga med portionernas storlek så att hunden inte blir tjock.

beagle1

Beaglen är sällan blyg och det är ovanligt att den visar tecken på aggressivitet.

beagle7

Seriefiguren Snobben är en beagle.

beagle8

Som vuxen väger en beagle 10–15 kg. Mankhöjden är 33–40 cm. Den är vanligen antingen trefärgad, (svart, brun och vit), eller tvåfärgad (gul och vit).

beagle5

Pälsvården är enkel, beageln är korthårig och kräver mindre än en timmes pälsvård per vecka.