Nyttiga skills för civila och sociala tjänstehundar
Foto: Getty Images

Nyttiga skills för civila och sociala tjänstehundar

Redan i tidig ålder kan man se på valpen åt vilket håll den utvecklas. Om din hund verkar ha de rätta anlagen så kanske den skulle komma att trivas med att hjälpa människor till en bättre vardag. Klarar din hund nedanstående punkter så är ni en bra bit på väg.

1. HÖGA LJUD

I en skola kan det bli glatt och stojigt i korridorerna. Klarar din hund av skratt och skrik? Att träna i olika miljöer ger en trygg hund.

2. BARNSPRING

För till exempel en skolhund är det nödvändigt att den inte blir stressad av att barn springer runt och förbi hunden i korridorerna på väg till sitt arbetspass.

3. TRAFIK

Kommer hunden att även behöva jobba i till exempel en stadsmiljö så kan det vara både stora lastbilar, tutande bilar, cyklister och elsparkcyklar som susar förbi. Att hunden inte tappar sitt fokus för jobbet trots detta är viktigt. Hunden behöver också vara bekväm med att åka buss och tåg.

4. Främmande föremål

Rollatorer och rullstolar är nog inte så många hundar vana vid i sin vardag. Låt hunden bekanta sig med olika hjälpmedel som kan förekomma för en tjänstehund.

5. Hissar

Det kan bli nödvändigt att följa med i en hiss om man är i människans tjänst. Tidig träning av att färdas på detta sätt är alltså bra. Hunden ska inte känna obehag av att kliva in i en hiss där det kan kännas trångt och instängt.

6. Underlag

I vissa utrymmen och lokaler kan golven vara hala eller på andra sätt obehagliga att beträda. Att träna hunden att gå på olika underlag är en bra förberedelse inför framtida arbetsuppgifter.

7. Kramar

Det är inte många som kan låta bli att klappa och krama en hund och just fysisk kontakt kan vara en del av jobbet, så därför är det bra om din hund uppskattar det.

8. Se och ta

Att till exempel den sociala tjänstehunden söker ögonkontakt med personen den besöker ger en känsla av samhörighet och trygghet. God impulskontroll, särskilt runt godis, genom att kunna vänta och sedan ta godsaker på ett lugnt och fint sätt som inte skrämmer är också ett önskvärt beteende.

9. Ta det lugnt

En tjänstehund måste kunna anpassa sitt sätt att röra sig efter vem den ska tillbringa sin arbetstid med. Den måste kunna ta det lugnt och inte vara för yvig i sina rörelser när den jobbar med till exempel någon som har sämre balans.

10. Trygg i situationen

Att i samhället besöka olika miljöer och träffa barn och vuxna med särskilda behov kommer ge en tryggare hund i sina arbetsinsatser som tjänstehund.

11. Koppla av

Det kan uppstå situationer då du måste avbryta den sociala tjänstehundens jobb och be den att gå ifrån och sätta eller lägga sig en stund. Därför bör den också vara bekväm med att du kanske måste vara lite på håll ett tag. För att hunden ska orka med sitt jobb så behöver den också av den anledningen kunna gå och koppla av en stund ifall du anser att det är behövligt.