Ny stjärna på plan – terrier brasileiro

Ny stjärna på plan - terrier brasileiro

Spana in den här coola brassen!

unnamed (12)

Brasiliansk terrrier, eller terrier brasileiro, är som synes rätt lik både dansk-svensk gårdshund och jack russell terrier. Therese Källman som är ordförande i Svenska Terrier Brasileiroklubben skriver så här om rasen:

”’Brassen’ är en pigg och alert hund som älskar sin familj över allt annat. I hemlandet Brasilien bor de överallt, på stora gårdar där en massa hundar hjälper till i det dagliga arbetet –  till exempel med att fånga småvilt och valla ihop korna – men även i lägenheter mitt inne i stan. Rasen är otroligt följsam och gör allt ägaren ber om. Det är en mjuk hund, inte en typisk terrier med andra ord. Det är en aktiv och mångsidig ras, man kan göra allt från att träna agility, där den är väldigt framgångsrik, till att viltspåra, träna freestyle eller lydnad. De finns i färgerna svart, brun eller blå.”

1 Alfredo Puma 28 april 2013 917.jpg

Therese berättar att de första små brassarna kom till Sverige 2007, och då via Finland. Därifrån kom de flesta brasilianska terrierna till Sverige tidigare, men numera behöver man inte vända sig till Finland för att hitta en valp. Det finns ungefär 150 hundar i Sverige.

Therese skriver vidare:

”Terrier brasileiro, tb, brasiliansk terrier, brasse eller fox paulistinha, ”den lilla hunden från Sao Paulo” som den också kallas i Brasilien är en medelstor terrierras. I hemlandet hålls rasen oftast som sällskapshund, men den används också som jakthund, herdehund och varnande men inte bitande vakthund. Att arbeta som råttfångare och spårhund är andra uppgifter som den här hunden klarar galant. Eftersom den är följsam, aktiv och gillar att jobba så lämpar den sig för de ägare som vill pröva på olika delar av hundsportandet. Rasen har funnits representerad i Brasiliens VM-lag i agility.

En terrier brasileiro trivs bäst när den får tid, uppmärksamhet och kärlek av sin familj, som den älskar högt. Mot främmande personer kan den ibland vara försiktig och observerande. Rasen är lättlärd, nyfiken och fylld med energi, med en lekfullhet som finns kvar även på äldre dagar. Vill du ha en alert och livlig följeslagare som har lika lätt att träna som att varva ner och sova under täcket så kan detta vara en ras för dig!”

Kolla in rasklubbens sajt för mera info och om du har svårt att bestämma dig så kan du ju titta lite på de här bilderna så kanske det går lättare.

0 IMG_9313
image[2]
unnamed (10)

 

Vi på Härliga Hund säger bara: Välkommen till Sverige!

unnamed (19)

Och ja, det är nog bra om du klär på dig lite, för det är mycket kallare här än i Brasilien.