Nosework – den snabbast växande hundsporten
Lena Östman är ordförande i SNWK, Svenska nosework klubben. Hon tävlar gärna i nosework med sin jack russell Fille, 10 år.

Nosework – den snabbast växande hundsporten

Nosework är den snabbast växande hundsporten i Sverige. Sen starten 2014 har klubben nu nära 4500 medlemmar – nästan alla aktiva i tävlingsverksamheten. Vi passade på att ställa några frågor om nosework till Lena Östman, ordförande i SNWK, svenska nosework klubben.

Att just nose work har blivit så populärt som hundsport kan man förstå av klubbens ordförande, Lena Östmans, egna ord om hur hon och hennes hund Fille tillsammans upptäckte sporten:

”Fille och jag har gemensamt upptäckt hur fantastiskt roligt nosework är. Fille är inte en ”typisk jack russell” som är tuff och framåt utan en mer försiktig individ. Genom nosework-träning har han ökat på sitt självförtroende och är nu en betydligt tuffare hund än när han flyttade hem till oss.”

Nosework är inspirerat av de utmaningar som specialsökshundar och deras förare möter i sitt arbete vid myndighetsutövning. Sporten kommer från USA. Den utvecklades av Ron Gaunt och syftade ursprungligen till att aktivera hundar som omhändertagits i så kallade shelters. Till Sverige kom sporten 2012, två år senare bildades Svenska nosework klubben och sporten blev en officiell hundsport 2017. Nosework är sedan några år tillbaka den snabbast växande hundsporten i Sverige.

Hur många aktiva har ni i föreningen?

– Vid månadsskiftet februari/mars 2023 hade vi 4 475 medlemmar. De flesta av dem deltar aktivt i vår tävlingsverksamhet. Det är en fördel att vara medlem i SNWK när man tävlar eftersom man får förtur vid lottning av startplatser till tävlingar som samarrangeras med SNWK.

Varför ska man börja med nosework?

– Nosework är en aktivitet som passar alla hundar eftersom de får använda ett av sina främsta sinnen – luktsinnet. Aktiviteten ger en bra mental stimulans och bygger självförtroende hos hunden. 

Vad är det roligaste med aktiviteten, för både hund och förare? 

– Hunden tillåts ha huvudrollen, men det krävs ett bra samspel mellan förare och hund för att man ska lyckas i skattjakten på den åtråvärda doften. Belöning i form av lek med favoritleksaken eller supergott godis är en viktig och positiv del i aktiviteten.

Vad är fördelen med nosework jämfört med andra hundaktiviteter?

– För att träna nosework behövs ingen dyr utrustning. Det är lätt att hitta platser för träning eftersom man kan vara precis var som helst och en del i själva aktiviteten är att träna i olika miljöer. Både unga hundar, äldre hundar och förare som inte är så rörliga kan ägna sig åt nosework eftersom aktiviteten inte är fysiskt krävande.

Vart kan man vända sig för att hitta närmaste förening?

– Svenska nosework klubben är en rikstäckande förening och har inga föreningar under sig. Däremot finns det lokala hundklubbar och privata företagare som erbjuder kurser i nosework. En förteckning över certifierade nosework-instruktörer finns på SNWK:s hemsida www.snwk.se.