Nelly och den rosa buren

Nelly och den rosa buren

Det finns en plats dit Nelly bär allt hon tycker är värdefullt, som leksaker, ben eller våra foppatofflor. När man ser henne snabbt sätta av med något i munnen vet man vart hon är på väg – till buren!

Den rosa metallburen har stått i mitt arbetsrum ända sen Nelly kom och den har blivit hennes andra hem. Dit bär hon som sagt alla sina dyrgripar och dit drar hon sig tillbaka när hon vill ha en lugn stund. Dörren står alltid öppen – Nelly kan komma och gå som hon vill.

Redan andra dagen började jag träna henne på att vistas i buren. Jag använde mig av den kanadensiska hundtränaren Susan Garretts ”crate games” och det har funkat fantastiskt fint. När vi tränar har buren en så positiv laddning att jag har all möda i världen att få ut Nelly därifrån!

Men det går förstås lika bra att använda filtträningen som Linn Karrin visade med Nelly i ett tidigare blogginlägg. Träna in filten utanför buren och flytta sen in filten i buren och fortsätt där.

Varför är det bra att lära hundar vistas i en bur? Inte för att stänga in dem i tid och otid. Så får och ska buren inte användas.

Däremot är burträningen nödvändig för alla som har en hundbur i sin bil. För vi vill ju att hundarna ska trivas i sina bilburar, eller hur?

Och för oss som tävlar eller ställer ut våra hundar är buren oumbärlig. Tävlingsplatser är mentalt påfrestande för hundarna – särskilt för unga hundar – och då är det viktigt att kunna erbjuda en plats där hunden kan känna sig trygg och komma till ro.

Så jag är oerhört tacksam över att Nelly älskar sin rosa bur. Det kommer vi att ha stor glädje av framöver.