Nej, lämna mig inte ensam!
Hundar har bra koll på sin omgivning.

Nej, lämna mig inte ensam!

Du hinner knappt stänga dörren så kommer det, skallet vi brukar översätta med ”Hjälp, lämna mig inte ensam hemma!”. Men med tålamod och nya rutiner kan det bli mycket bättre.

1.Börja i små steg

Bäst är att börja träna hunden på att vara ensam redan när den är valp. Men taktiken är densamma också om hunden är vuxen, även om det tar lite längre tid.

Träna metodiskt. Lämna hunden ensam korta stunder som långsamt blir längre. Strular det så backa och börja om.

En ny vana nöter man in genom att göra likadant varje dag, en eller två gånger. Och då menar jag varje dag.

2.Hemma är roligt och gott

Lägg in något kul i den nya vanan, som att gömma små goda matbitar lite överallt i de rum där hunden får vara. Men träna in den nya leken innan du lägger in övningarna.

Lär in ett nytt kommando som blir startskottet för den nya leken. Ett positivt ord som du bara använder till just det.

3.Ditt beteende

Risken är stor att du fastnat i ett sätt att vara när du lämnar hunden ensam. Fundera över hur du beter dig och ändra på dig.

Tänk inte ”jaha, nu börjar han yla snart”. Hunden läser lätt av din oro.

Var avslappnad och utstråla att allt är lugnt och precis som det ska vara när ni övar.

4. Inte upphetsad

Motionera och aktivera inte hunden innan du lämnar den. Då är den ju på högvarv. Visst ska den vara rastad men den ska framför allt vara lugn när ni övar.

5.Hemkomsten

Kasta dig inte innanför dörren och överös hunden med beröm och kärlek när du kommer tillbaka. Då bygger du upp en enorm förväntan hos hunden.

Gör tvärt om, även om det kan kännas bakvänt. Strunta i hunden nästan helt tills den är lugn, då berömmer du världens bästa hund. Då blir det där med att bli lämnad ingen stor sak.