MSB nekar till djur i skyddsrum
Foto: Getty Images

MSB nekar till djur i skyddsrum

Svenska Kennelklubben, SKK, har i ett brev till Myndigheten för samhällsskydd, MSB, tagit upp frågan om rätt att ta med sig husdjur till skyddsrum i händelse av fara. MSB har förståelse för funderingarna men ger inget hopp för att djuren kan få följa med.

I sitt svar till SKK skriver MSB att det är olika vad människor tolkar som husdjur och därför är det viktigt att betona att förbudet gäller alla djur. Det är på grund av allergirisk och att det ibland finns begränsat med utrymme som förbudet finns.

Skyddsrum är tänkta som ett tillfälligt skydd. MSB tipsar, liksom SKK, att redan nu planera för hur man på olika sätt kan söka skydd med sitt husdjur om det skulle bli höjd beredskap i Sverige.

SKK:s tips på hur du med husdjur kan förbereda dig om det som inte ska hända ändå händer:

  • Finns det andra källarutrymmen som ni kan ta er flykt till?
  • Finns det tunnlar i ert närområde som kan fungera som skydd?
  • Släktningar eller vänner som bor landet och som kan ta hand om dig och ditt djur?
  • Någon som bor på landet som enbart har plats för ditt djur?
  • Lämpligt hundpensionat där du kan inackordera ditt sällskapsdjur?
  • Har du ett fritidsboende som kan bli en tryggare plats för dig och ditt husdjur?
  • Bor du på landet och kan redan nu bygga dig en källare som både kan fungera som till exempel matkällare och skydd?

Namninsamlingar

Gör din röst hörd genom att skriva under olika namninsamlingar för rätten att ta med sitt husdjur till landets skyddsrum, att man vid planering av nya skyddsrum även ger utrymme för oss med husdjur. Dessa namninsamlingar kan visa berörda myndigheter att vi är en stor grupp som också behöver skydd. Ett husdjur är inte enbart ett sällskapsdjur utan också en kär familjemedlem och familjemedlemmar vill man inte lämna till ett ovisst öde.

En namninsamling har skapats av en av landets djurägare som inte vill lämna sin katt om hon behöver söka skydd. Länk till insamlingen hittar du här.

Mer information finns också hos organisationen Blå Stjärnan som arbetar med djur i kris och krig. Länk till sidan hittar du här.

Källa: SKK