Mitt liv som servicehund

Mitt liv som servicehund

Scandics uber-populära servicehund Dixi firar sin födelsedag den 18 december. Vi ”pratade” med henne för att få reda på hur hennes år har varit och hur hon främjar tillgängligheten inom Scandic och utomlands. Hon avslöjade också några hemlisar om sin husse, Magnus.

Dixi är Scandics tillgänglighetsdirektör Magnus Berglunds servicehund. Hon hämtar hans kläder, plockar upp saker från golvet, bär hans saker till jobbet och hjälper till med tvätten. Servicehunden Dixi är nästan alltid vid Magnus sida och har blivit ett viktigt inslag inom Scandic under de senaste fem åren.

Stort grattis på din stora dag! Får man fråga hur gammal du blir?

Nja, egentligen frågar man väl inte en dam hur gammal hon är. Men det är tredje året i rad som jag fyller fem år.

Hur har ditt år varit? 

Väldigt spännande! Vi deltog i många viktiga evenemang och fick till och med pris för vårt tillgänglighetsarbete av Zero Project i FN-byggnaden i Wien. Magnus fick mycket uppmärksamhet, men alla vet ju att det var för att alla ville klappa mig. Både ministrar och prinsar ville gosa med mig och ta kort. Tror nog att jag är med i hundratals selfies!

Du blev sjuk i somras. Vad var det som hände?

Jo, jag fick en knöl som de märkte var godartad, så jag fick opereras två gånger. Och så blev det infektioner. Men det där med att operera sig och vakna upp efter att ha varit sövd, det var inte min grej – det var nog enda gången som jag inte ville ha någon middag. Jag är ju en labrador och alltid hungrig! Det var svårt att jobba och jag fick inte simma på ett tag. Hursomhelst, nu är jag helt frisk och vill vara med!

I år har det blivit mycket resor. Hur går det egentligen till när man är servicehund Dixi?

Jag kan inte klaga, men det blir rätt så trångt på flygplanet med alla stöddjur som folk vill ha med ombord. Grisar, miniatyrhästar, påfåglar – alla ska hänga med. Hälften är inte ens rumsrena! Nåväl, jag har oerhört mycket respekt för alla djur som hjälper alla människoliv, men det är viktigt att hålla koll på skillnaderna mellan servicedjur och terapidjur.

Servicedjur är liksom medhjälpare till personer med funktionsvariationer. De ska ha bra koll och kunna koncentrera sig. Därför är de utbildade för att hantera specifika uppgifter. De bär en speciell väst som gör att man ser att de är servicedjur och som kommunicerar att man inte ska klappa dem.

Du har nästan 2,500 följare på ditt Instagramkonto. Berätta mer.

2,452 följare för att vara exakt! Till skillnad från andra Instagramkändisar (Doug the Pug, Marnie the Dog) har jag inget behov av att klä ut mig eller visa upp mina talanger i agility. Jag är en influenser som vill göra folk mer medvetna om tillgänglighet.

Brukar din husse bli sur på dig?

Sur? Aldrig. Eller, jo, kanske ibland. När husse har ont när han sover så gömmer jag hans väckarklocka, det vill säga hans mobiltelefon, under soffan för att inte väcka honom. Det gör att vi har fått sovmorgon ibland och missat ett plan någon gång.

Den tredje december var internationella dagen för personer med funktionsvariationer. Hur firade du det?

Förutom att prova på parasporter på Scandics huvudkontor var vi bjudna till TV4:as Nyhetsmorgon för att diskutera tillgänglighet. Vi, eller snarare Magnus, pratade också om Scandics design för alla-koncept. Vi tycker att ett anpassat rum ska vara lika väldesignat som alla andra rum, med smarta lösningar som knappt märks förutom för den som verkligen behöver dem. Vi blev också riktigt glada över att bli uppmärksammade för vårt tillgänglighetsarbete. Dessutom var det kul att kunna inspirera andra. Både människor och hundar!

Vilken hjälte du är, Dixi. Finns det möjligtvis en dag tillägnad servicehundar som dig själv?

Såklart! Servicehundar hjälper alla som behöver hjälp att leva ett vanligt liv. Vi har inte bara en dag, men en hel vecka och en månad tillägnad servicedjur.

Detta är jag!

Ålder: 7 år (49 hundår).

Yrke: Grymt bra servicehund.

Favvorätt: Allt – men inte grönsaker.

Bästa platsen du besökt i år: Lofoten – vi fiskade på eftermiddagen och tog en tur på fjället på kvällen. Så ljuvligt!

Någon plats du rest till under året som du inte tyckte om: Inte en plats, utan en person. Tomten. Skulle fotas med honom och jag tyckte han var läskig.

Bästa jag vet: Att bada i havet.

Värsta jag vet: Att duscha.

Instagram: @dogatwork

Länkar
Se Dixi and Magnus på TV4: https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/11955782

.