Månadens Sötnos – Poppy Power

Månadens Sötnos – Poppy Power

Visst ser tre-åriga Poppy Power lite stolt ut? Och de gör hon med all rätt, då hon är sin matte Sara Tryggs viktiga assistanshund och arbetskamrat. ”Poppy Power är lika energifylld som sitt namn”, säger matte.

Hur mötte du Poppy?

– Jag försökte på alla sätt att inte köpa en hund. Men min dotter samlade dock ihop kloka argument och tankar, vi resonerade och vi diskuterade. Det var givet. Familjen behövde en hund.

– Poppy var den sötaste valpen i kullen och hon var kvar på grund av ett återbud. Ett tecken, hon väntade där på oss. Vi bodde då på en hästgård så Poppy behövde inte lära sig någonting egentligen. Vid två års ålder kunde hon inte ens ”ligg” och hon skällde på allt och jämt. Men det gjorde inget. Hon trivdes bland djuren.

– Så blev jag sjuk och Poppy tog saken i egna tassar och spontant larmade och hämtade hjälp. Efter det kontaktade jag Brukshundklubben och undrade om Poppy kunde bli assistanshund, eftersom min sjukdom är kronisk. Vilken resa vi gjort. Efter mycket träning och tester är hon min trogna följeslagare och hon hjälper mig i vardagen. Poppy kan nu meddela om jag är på väg att bli sjuk, innan jag känner det själv, hämta hjälp och även trygga och trösta om så behövs.

När är din hund som gladast?

– När vi stannar vid jobbets parkering. Då ylar, eller snarare vrålar hon ut sin entusiasm i hundburen. Äntligen får hon börja en ny arbetsdag. Andra roliga platser är affärer, hon älskar att gå med mig och handla eller gå på bio och museer. Poppy blir en annan hund när hon får på sig sin assistanshundsväst. Hon är så glad att få jobba, hon blir fokuserad på mig och nyfiken på vad som ska hända. 

Vad gör Poppy om dagarna?

– Vi har hela Uppland och lite till som arbetsområde. Poppy och jag har en egen bil och åker på olika serviceuppdrag inom brand, håller utbildningar och kurser i HLR och första hjälpen och håller olika utbildningar inom brand. 

Finns det något hon inte tycker om?

– Hundägare som inte har kontroll på sina hundar. Poppy har blivit överfallen två gånger. Den hemskaste gången kom Poppy ur selen när hon blev överfallen av en jättehund och var försvunnen i nio timmar. Hela natten. Tur att Poppy inte blev ihjälbiten eller överkörd och att hon kom hem. Det var den värsta natten i hela vårt liv. Poppy är inte bara min familjs bästa vän utan den som gör att jag kan jobba och leva.

Vad gör hon när ingen ser?

– Stjäl hundgodis. Ibland lägger jag en mindre mängd hundgodis åt sidan på golvet eller en stol när jag badar henne eller tränar henne. Vips när jag ska hämta godiset finns inget kvar och hennes kinder är stora som hamsterpåsar.

Har hon någon favoritmat?

– Får man säga pannkaka? Inte nyttigt eller bra alls.. .men Poppy finns alltid vid sidan när jag steker pannkakor och hon får en liten liten bit tillsammans med färskfoder. Som crepes. Mums.

Vilken är hennes favoritplats?

I sängen. Gärna med en liten grop i det fluffigaste täcket.