Månadens Sötnos – Jizza

Månadens Sötnos - Jizza

Jizza är en 9 år gammal border collie. Hon bor tillsammans med sin matte, husse och bordern Zingla och schäfern Zegra. Det var matte Maria som skickade in bilden på Jizza till Härliga Hund och nu har vi ställt några fler frågor till henne om sin sötnos.

Maria – hur och när mötte du Jizza?

– Första gången jag mötte Jizza var när hon var fyra dagar gammal. En jag kände hade fått en kull med BC-valpar och jag ville så gärna köpa en liten tik där i från, då rymdes hon i min hand. Jizza var ungefär hälften så stor som de andra valparna, alla andra var större än henne så jag fastnade just för den lilla söta tikvalpen som då fick namnet Jizza.

När är hon som gladast?

– Jizza är gladast när hon få träna eller tävla nosework men även när hon få vara ute och simma i havet på somrarna, hon älskar verkligen att få bada och simma.

Vad gör hon om dagarna?

– Vi går promenader tillsammans med våra två andra hundar, border collien Zingla och schäfern Zegra, vi tränar nosework, lydnad eller något annat kul. Det blir även lite bus, mys i soffan, vila, och hon gillar att tugga på ben. Hon och de andra hundarna är med mig 24 timmar om dygnet.

Vad tycker Jizza inte om?

– Jizza tycker inte om fyrverkeri och åska och sedan så är kloklippning inte det roligaste, men få man lite mjukost så gå de bra!

 Vad gör hon när ingen ser?

– Hon kan fortfarande hitta på lite bus. Ligger det något gott på bordet och ingen är i närheten så kan hon stjäla det.

Vad är Jizzas favoritmat?

– Magnussons och speciellt deras ångkokta foder.

Vilken är hennes favoritplats?

– Ja, hon älskar och ligga i sängen, men hon tycker även om sin fluffbädd eller soffan som hon har i sovrummet, så hon har tre favoritplatser.

Jizza har gått gå igenom en hel del i sitt liv. Berätta!

– Året var 2017 och Jizza hade fyllt 4 år. Under en vanlig promenad skrek hon bara till och hoppade sedan på tre ben. Och tyvärr visade de sig, som jag nästan redan hade förstått, att det var korsbandet som hade gått av. Vi var till olika veterinärer och vi trodde de skulle kunna operera henne här uppe i norr men så var inte fallet, hennes skada var för svår så vi blev remitterade till Strömsholms djursjukhus där vi fick träffa den duktiga veterinären Sivert Viskjer som skulle operera henne.

– Första svängen vi var ner så blev de bara röntgen och en koll. Andra svängen så blev det artoskopi och tplo operation. Tyvärr visade de sig att Jizzas skada var värre än väntat och hon skulle troligen inte bli 100 procent återställd.

– Operationen gick bra och vi for hem och efter några veckor började vi rehaben hos fysioterapeuten Tomas i Umeå som verkligen har varit så bra med oss och hjälpt och stöttat oss. Vi började som sagt att gå där men konstaterade att Jizza musklade inte sig som de var tänkt, så vi fick åka ner till Strömsholm igen och göra en till artoskopi och ta ut plattan ur benet. Efter vi hade gjort de så började vi med rehab igen och då började hon muskla sig.

– När fysioterapeuten hade semesterstängt så köpte vi en stor pool så vi kunde simträna Jizza själva, hon älskade det. Men vi hade en resa kvar till Strömsholm för att göra sista kollen. Totalt blev det 4 gånger på 6 månader, en resa på cirka 142 mil tur och retur. Men de var de värt, Sivert och hans kollegor var toppen.

Jizza blev lite av en kändis under den här tiden, eller hur?

– Ja, mitt i allt elände så fick Jizza vara med i tv-programmet I djurens tjänst och olika tidningar hörde av sig till oss. Hon blev som sagt en liten kändis. Stort tack Sivert på Strömsholms djursjukhus och våran fysioterapeut Tomas i Umeå.

Hur blev det med träningen efter skadan?

– Vi fick tyvärr lägga av med vallningen och agilityn men hittade då den underbara sporten Nosework och Jizza älskar verkligen det. Hon är så himla duktig så nu till våren så startar vi Nw3, det ska bli så kul.

– Vi har även tävlat lite lydnad och även det har gått bra. Man märker direkt när man kommer på en tävling, då bli Jizza en helt annan hund och verkligen njuter av att få tävla och som sagt hon älskar det! Jag är verkligen så tacksam att vi hittade denna hundsport och många nya vänner har vi fått på köpet. 

Hur mår Jizza nu? Har hon fått vara skadefri?

– Efter korsbandsskadan så kom nästa smäll i april 2021 då fick vi operera henne för mjälttumör, men hon fixade det och mår jätte bra nu, hon leker med de andra hundarna och vi tävlar på igen som vanligt. Jag är så glad för varje dag vi är tillsammans och allt roligt vi få göra ihop. Jag älskar verkligen min Jizza. 

Är din hund nästa Månadens Sötnos?

Skicka in ditt bidrag så har din hund chansen att bli Månadens Sötnos. Skicka ett mail med en bild, lite fakta om vovven och vad ni gillar att göra tillsammans. Glöm inte att uppge ditt namn och adress.

Skicka detta till:

red@harligahund.se

Du kan också ladda upp en bild och en presentation av hunden på vårt Facebookflöde.

Vinnarhunden blir presenterad både i tidningen och med en liten längre presentation här på Härliga Hund-sajten.

Vinnaren får en halvårsprenumeration på tidningen Härliga Hund. (Är du redan prenumerant så förlänger vi den nuvarande prenumeration med 6 nr).