Magnus Carlsson: ”More is more!”
Selma, Doris, Barbro och Pipen tävlar om att vara närmast husse Magnus.

Magnus Carlsson: "More is more!"

Först var det en, sedan blev det två och nu är de fyra. Magnus älskar sin flock på fyra dansk-svenska gårdshundar.
– Det finns inget bättre än att komma hem efter en konsert och försvinna ner i ett virrvarr av tassar.

Många trillar nästan baklänges när de hör att Magnus Carlsson och hans make Mats har hela fyra hundar därhemma. Men för hussarna själva är det förstås inget konstigt med det, de skulle inte kunna leva utan ljudet av en massa tassar omkring sig ständigt och jämt.
Först kom Selma. Hon är 13 år i dag och mamma till de tre övriga hundarna, som är från två olika kullar. Magnus hade längtat efter hund ganska länge, han är uppvuxen med hundar och livet kändes inte riktigt fullkomligt utan en hund vid sin sida.
– När jag insåg att det faktiskt skulle gå att kombinera artistlivet med hund var det ingen tvekan längre. Först hade jag spetsat in mig på jack russell, men en dag när jag satt på ett fik kom en farbror förbi med en liknande hund som var så otroligt fin. Jag gick efter och frågade vad det var för hund. Det var förstås en gårdshund och jag var fast, säger Magnus.
Barbro sitter i Magnus knä och sluter njutningsfullt ögonen när han kliar henne på ryggen. Snart kommer Selma upp i soffan och buffar lite på Magnus innan hon lägger sig tätt intill. Doris och Pipen har fullt upp med en pipleksak de hittat på golvet nedanför soffan.
– De är lite svartsjuka av sig, det är som ett lämmeltåg ibland, berättar Magnus. Kommer en, kommer alla.

Det som är särskilt kul med att ha flera hundar tycker Magnus är att det blir så tydligt att de alla är väldigt personliga, ingen är den andra lik.
– Selma är den visa tanten och mor till de andra tre. De andra kan möjligen tro för en stund att de har något att säga till om, men i själva verket har de inte det. Pipen är den enda killen i gänget. Han har vuxit upp med sin mamma och har därför aldrig känt att han behövt ta en ledarroll. Han är lekgalen, pinngalen och totalt bolltokig, egentligen väldigt barnslig fortfarande. Men när vi är ute händer det att han plötsligt blir lite av en alfahanne och vill skydda sina tjejer.

Hundarna tar stor plats i Magnus liv. Han och hans man Mats drömmer om ett hus utanför stan, där livet är mer hundvänligt.

Pipen är från Selmas första kull. Magnus och Mats ville absolut behålla en av valparna den gången. Två år senare, när nästa kull kom, ville de också behålla en men hade svårt att enas om vilken valp som skulle bli kvar. De fick helt enkelt varsin favorit. Mats föll för Doris, det glada yrvädret.
– Hon har nog varit en grythund i sitt tidigare liv, för hon älskar att utforska och är alltid glad, säger Mats.
Magnus föll pladask för Barbro, som han tyckte var en liten mini-Selma.
– Hon liknar sin mamma väldigt mycket. Det var det jag föll för, och att hon var så klok och vis redan från början. Som en vis tant i en liten valpkropp!
Hundarna är med på det mesta som Magnus och Mats gör. I princip är det bara när de är ute och flyger som de inte kan följa med. Då är de antingen hos Mats föräldrar eller på hundpensionat.
– Min mamma är egentligen lite hundrädd, men det tog våra hundar snart ur henne, säger Mats och skrattar.

”Mitt enda krav på ­turnéer är ett ­dubbelrum där ­hundarna också får vara”

 

I höstas var det en del ”flängande”, först var Magnus i Los Angeles och spelade in en skiva, sedan åkte han hem och efter bara ett par dagar bar det av till Indien som ambassadör för Wateraid.
– I Los Angeles var det lyxigt värre, jag sjöng i Frank Sinatras studio bland annat. Sedan var det som en rak höger att komma till Indien. Vi åkte till slummen utanför New Dehli, och det var verkligen ett uppvaknande. Sedan var vi också i områden där Wateraid gjort ett fantastiskt jobb och gett människor tillgång till vatten och sanitet på ett annat sätt än i Dehli.
Mats är oftast med på Magnus olika uppdrag, eftersom deras karriärer är synkade med varandra. Han är stylist och även ett oumbärligt bollplank. Efter nio år som gifta känner de varandra utan och innan.– När man lever som samkönat par får man titt som tätt frågan om hundarna fungerar som ett substitut för barn, berättar Mats. Och på sätt och vis kanske de gör det, men det är ändå väldigt annorlunda att ha djur och barn. Jag tycker inte att det går att jämföra på det sättet. Men visst är hundarna familjemedlemmar, det råder det ingen tvekan om.
För att allt ska rulla på och fungera är det planering som gäller i Magnus och Mats liv. Framför allt måste de hela tiden veta att allting kommer att fungera med hundarna.
– När det bokas till turnéer och annat har vi alltid som krav att det ska funka för hundarna. Var ska hundarna vara under konserten, ligger hotellet tillräckligt nära, det är frågor som alltid ställs, säger Mats.
– Många artister har helt andra krav, de kanske vill ha en svit, tillgång till öl och chips och det ena med det andra. Mitt enda krav är ett dubbelrum där hundarna också får vara, och så vatten bakom scenen, säger Magnus och skrattar.

Läs också: 7 kändishundars vardag

Än så länge bor de i centrala Stockholm, men de är sugna på att flytta till hus utanför stan.
– Mycket för hundarnas skull, det skulle vara så skönt att bara kunna släppa ut dem i trädgården, säger Magnus. Då skulle de slippa en del av den ”byteshandel” som pågår ibland. ”Om jag dammsuger, tar du ut ­hundarna då?”
Men självklart är det precis lika mycket för deras egen skull. De längtar efter lite mer utrymme, och inte minst efter lugn och ro. Magnus tar ofta långa och snabba powerwalks för att rensa tankarna och samtidigt få lite motion.
– Det är nästan bara Pipen som funkar att ta med på just den typen av promenader. Småtjejerna fejkar att de måste kissa hela tiden, bara för att de vill sänka tempot, säger han och skrattar.
Några nya valpkullar finns inte planerade, men skulle det bli har de sedan tidigare många presumtiva valpköpare.
– Ett tag hade vi en lång lista på folk som ville ha valpar. Vi har till och med kompisar som sagt att de inte gillar djur så värst, men våra hundar gillar de, säger Magnus.
I dag har även hans föräldrar dansk-svenska gårdshundar, också de valpar från Selma.
– Vi ville inte släppa i väg valparna för långt. Det är alltid lite jobbigt när man ska sälja en valp, man gör typ en polisundersökning på den som ska köpa, säger han.
Samma sak med hundpensionat, de brukar åka dit i förväg och reka, det är viktigt att allt känns bra och att de vet hur hundarnas tillvaro kommer att se ut där.
– Hur man än gör känns det alltid obehagligt att lämna bort dem, säger Magnus.
Tur då att denna lilla flock är så van att vara med och duktig på att anpassa sig. Selma är den mest erfarna i sällskapet, hon har till och med varit med och åkt i Barbados turnébuss en gång i tiden.

Magnus drömdag med hundarna …

”När vi äntligen har en ledig dag och inte behöver åka i väg på något, vill vi helst bara vara hemma och gå runt i tofflor och ha det skönt. Det är samma sak för hundarna, eftersom de oftast är med oss på turnéer och annat så märker man även på dem att de blir riktigt trötta och njuter av att vi ibland bara är hemma allihop.
En sådan där riktig mysdag tar vi det lugnt på morgonen, sedan går vi ut på promenad och kanske kastar boll ett tag, det älskar de. Efteråt får de bada och så ligger vi i soffan och har det mysigt. De är riktiga sänghundar och knähundar som gillar att vara nära oss.”

 

Den här artikeln har tidigare publicerats i Härliga Hund nr 2/2015

Nyfiken på:

Härliga Hund på kändismingel

Film: Så går det till när vi fotograferar våra omslag – här Laila Bagge och Brorsan