Lymla vann polishunds-SM

Lymla vann polishunds-SM

Svenska mästerskapen för polishundar har avgjorts. Och vinnaren är Elin Bålefalk och hennes hund Lymla som tog hem titeln som Årets hundförare och Årets ekipage.

Lymla är en snart fyrårig belgisk vallhund, en malinois, som tog hem segerpokalen efter två dagars tävlande i polishunds-SM. Tävlingarna gick av stapeln i Vadstena i början av september. Polishunds-SM avgörs i flera moment som lydnad, spår, platsundersökning, räddningssök och skyddsarbete. Det innebär att hundarna bland annat ska spåra upp personer och föremål. De ska hitta ”bevis” på en brottsplats, visa att de lyder sin ägare och att de är beredda att skydda denne.

Lymla är arbetsvillig

När alla moment var avklarade stod alltså Lymla, eller Danskold Queen som hon är döpt till, som segrare. Lymlas förare Elin Bålefalk var mäkta stolt:

-Hon är duktig, säger Elin Bålefalk. Lymla är en väldigt glad och snäll hund som är väldigt arbetsvillig.

Men segern kom lite som en överraskning eftersom Elin precis har börjat som hundförare efter att ha klarat dressyrprovet med Lymla i början av sommaren. Det hade nog inte ens blivit en tävlingsstart om inte kollegorna hade uppmuntrat dem. För det var faktiskt inte ens meningen att Lymla skulle bli polishund från början. Därför Lymla köptes av Elin som valp, och det var tänkt att hon skulle bli en tävlingshund, men inte inom polisen. Men Elin och Lymla gjorde ett prov, som gick mycket bra – och på den vägen har det fortsatt.

Buddha och Zcooter tog silver och brons

Endast några poäng där bakom kom fjolårets segrare Peter Nordgren med hunden Barvatorps ”Buddha” Jr. Bronspengen säkrades av det stabila ekipaget Martin Ericson med hunden Kustmarkens ”Zcooter”.

Polisen region Väst, hundenheten, skriver på Facebook:

”Vi gratulerar Elin och Lymla som till vardags arbetar i polisområde Älvsborg. Mycket starkt att kamma hem guldet i deras första start i polishunds SM. Även lite extra glädjande för oss i region Väst att samtliga medaljörer till vardags arbetar i vår region.

En gemensam nämnare för de tre medaljörerna är att de lägger ner mycket tid på sina hundars färdigheter vilket bevisligen tycks betala sig. Grattis såväl till tvåbenta som fyrbenta kollegor! ”