Lyckokänsla och mindre stress på jobbet. Är det hunden som är lösningen?
Foto: Getty Images

Lyckokänsla och mindre stress på jobbet. Är det hunden som är lösningen?

Hur skapar man en harmonisk och härligt arbetsplats med lyckliga medarbetare? Receptet är enkelt – öppna dörren för hundarna och lös en rad med vardagsproblem samtidigt som medarbetarna mår bättre. Mer än hälften av hundägarna* vittnar om mindre stress och att de blir lyckligare av att spendera dagen med sin hund. Det visar en undersökning som Agria Djurförsäkring genomfört.

Under coronapandemin passade många på att skaffa hund och idag finns det över en miljon vovvar i våra hem. När många återgått till ett mer normalt arbetsliv knackar vardagen på dörren. Vem ska gå ut med hunden? Hur länge kan den vara ensam hemma? Hur långa promenader behöver den?

Ungefär 20 procent av hundägarna löser vardagspusslet genom att ta med hunden till jobbet och vinner en rad andra fördelar på vägen. Mer än hälften av deltagarna i undersökningen säger sig bli lyckligare och nästan lika många menar att hunden bidrar till att de känner sig mindre stressade och bjuder på sköna promenader. Därtill tycker hundägarna att det är mysigt och trevligt att vara med sin hund på dagarna.

– Ett enkelt sätt att öka lyckan och minska stressen i samhället är att öka hundarnas närvaro i våra vardagsliv. Det gynnar både hundägaren och andra människor runt omkring, säger Patrik Olsson, hundexpert på Agria.

Patrik Olsson betonar samtidigt vikten av att visa hänsyn till allergiker och personer som inte uppskattar hundar.

– För att alla ska trivas är det viktigt att förankra med arbetsgivare och kollegor innan hunden gör entré. Det gäller att visa stor hänsyn och finna lösningar för eventuella pälsallergiker eller personer som inte trivs bland hundar, säger Patrik Olsson.

Varje arbetsplats bestämmer själv om det är möjligt att ta med hunden. Ytterst är Arbetsmiljöverket ansvarig myndighet för schyssta arbetsplatser, men det finns inget reglemente när det gäller att ta med hundar eller andra husdjur på jobbet. 

En lydig och lugn hund vinner fördelar, precis som hundägare som städar efter sin hund, begränsar hundens utrymme och anstränger sig för att det ska upplevas positivt.

Undersökningen visar också att hundar bidrar till god stämning och att många kollegor passar på att klappa eller leka med hunden. Åtta procent i undersökningen säger att kollegorna först var skeptiska men sedan i stället lärde sig att uppskatta hunden.

Under hösten firar Agrias hundkontor 20 år! Hundkontoret ligger på Ryttarstadium i Stockholm med plats för ett 40-tal hundar som ägs av medarbetare. 

*Undersökningen där 400 hundägare deltog utfördes av Xtreme på uppdrag av Agria Djurförsäkring under september 2022.

Källa: Agria