Lyckade hundmöten
När hundarna har matte och husse mellan sig och inte tittar på varandra går hundmötet lättare.

Lyckade hundmöten

Hundmöten är problematiskt för många. Men det finns lösningar. Här får du och din hund råd av Härliga Hunds hundcoach Fredrik Karlsson.

Text Fredrik Karlsson Foto Susann Gson Engqvist

Det är många hundar och hundägare som har problem med hundmöten på sina promenader. Lika många är tipsen på åtgärder som figurerar runt i hundvärlden. Allt från att spruta vatten på hunden till att trycka in köttbullar i munnen på den. Som vanligt när vi jobbar med något som vi människor anser vara ett oönskat beteende hos hunden vill jag försöka ta reda på VARFÖR hunden gör på detta viset. Är det för att den är rädd eller osäker? Har den en förväntan att alltid få gå fram till andra hundar? Eller går den igenom en jobbig tonårsperiod? Orsakerna kan så klart vara ännu fler.

Hitta orsaken

När vi har lyckats hitta vad vi tror är orsaken behöver vi titta på vad vi ska göra eller hur mitt beteende nu påverkar hunden. Att spruta vatten på sin hund i ett möte kan få hunden att bryta sitt beteende av ren förvåning eller rädsla. Men detta kommer sannolikt bara att maskera symtomet och orsaken till varför hunden gör som den gör. Vissa hundar blir efter ett tag mer osäker på sin ägare än på den andra hunden, det finns de som backar eller ryggar tillbaka bara av att ägaren rör handen mot fickan där vattenflaskan brukar vara. De här hundarna förändrar visserligen sitt beteende i hundmötet, men det är ingen känsla jag vill skapa hos min hund. Min åsikt är att vi bör slänga alla vattensprutor i återvinningen och gå ut och leka detektiver istället.

Läs mer om hundmöten

I det senaste numret av tidningen Härliga Hund, nr 12/2019,  får du olika verktyg du kan använda dig av för att hantera hundmöten när de uppstår, eller använda för att träna vår hund att klara av mötet. Alla verktyg fungerar inte på alla hundar eller i alla situationer. Du behöver ta reda på orsaken bakom hundens beteende och anpassa det därefter. Men ju fler verktyg du har, desto fler situationer kommer ni att klara av.

I tidningen kan du läsa mer om fyra olika verktyg och steg- för steg beskrivning på dessa:

  1. Ta ut avstånd
  2. Blockera vägen
  3. Vänd och bryt
  4. Sätt hunden vid sidan

Vill du börja prenumerera?

Det gör du här