Lika som bär – möt blonda och rufsiga Gunilla och Sudden

Lika som bär – möt blonda och rufsiga Gunilla och Sudden

”Sådan herre, sådan hund” heter det. Och visst stämmer det många gånger. I alla fall på Gunilla och hennes Sudden, båda lika blonda och rufsiga.

Gunilla fick sin första hund, en japansk spets, när hon var 11 år. Men hunden blev påkörd och dog bara nio månader gammal. Hon skaffade sig en ny av samma ras, med lång vit päls som stod åt alla håll. När den blivit gammal och gått bort var Gunilla utan hund i många år.
– Men för sju år sedan kände jag att jag ville ha hund igen. Då var barnen ganska stora och det passade in i mitt liv. Jag ville ha en mjuk, busig och god hund och så blev det en sådan här lurvig Sudden.
Den största likheten mellan Gunilla och Sudden är utseendet
– Ja, du ser väl håret? Lurviga och tussiga. Många säger ”men gud vad lika ni är, ni har ju precis likadant hår!”. Ja, vi är lika oborstade båda två brukar jag svara, skrattar Gunilla.
Till sättet är de däremot inte alls lika. Om Sudden är lugn och långsam så är Gunilla precis tvärtom; energisk och effektiv.
– Han kompletterar mig med sitt coola sätt. Jag kan ha en massa energi och dra fram i full fart, och då får han mig att backa lite. Han visar tydligt att ”hej, nu ska vi ta det lite lugnare, okej?” Och sedan håller han sig intill mig hela tiden för att liksom kolla av att jag lugnat ner mig.
När det vankas promenad är inte Sudden så jätteintresserad.
– Han kan vara lite seg när vi ska gå ut. ”Snälla, kan jag inte få ligga en stund till?” ungefär.
För ett par år sedan kände Gunilla att Sudden behövde en kompis. Som sällskap, men kanske också lite som draghjälp till rörelse, lek och bus.
– Egentligen ville jag inte ha en chihuahua, men när Max dök upp passade han perfekt. Han får i gång Sudden också, ibland. Och så är han också blond, långhårig och lite rufsig!

Gunilla Malmström Rödin
Ålder: 47 år.
Familj: Sambo och fyra barn.
Yrke: Ekonomichef.
Bor i: Vallentuna.
Hundar: Bichon havanaisen Sudden, 7 år och chihuahuan Max.