Låt hunden resa säkert i midsommar

Nu ger sig många ut på vägarna för att fira midsommar någon annanstans än hemma. Ofta får familjens hund följa med. Men få har kunskap om hur hunden åker säkert i bilen.

Midsommarhelgen är en av årets trafiktätaste, då mängder av svenskar beger sig till lantställen för att fira in sommaren, eller hem till släkt och vänner som bor på annan ort. Ofta får familjens fyrfota vän följa med på resan. Men många vet inte hur man ska göra för att hunden ska åka säkert i bilen. En lös hund i bilen kan förvandlas till en livsfarlig projektil på flera hundra kg vid en krock.

Jordbruksverket införde under 2010 regler som innebär att hunden inte får vara lös, utan ska vara fastspänd i särskilt bälte eller sitta i en transportbur. Har man en kombibil så ska det finnas ett galler för bagageutrymmet.

– Det är viktigt att hunden sitter fast ordentligt medan man kör. Djuraffärerna brukar sälja både burar och hundsäkerhetsbälten. Stanna och rasta ofta och se till att hunden får ordentligt med vatten så blir det en trevlig färd, säger Jenny Stenberg, djurskadespecialist på If.

resa-med-hund_if

Det är inte bara för hundens säkerhet som säkerhetsregeln finns. En lös hund i bilen kan bli en dödsfälla vid hastig inbromsning, och innebära livsfara för andra passagerare.

– En liten chihuahua på bara ca 2 kg blir 80 kg tung redan vid en krock i 50 km/h. Man kan ju bara föreställa sig vilka konsekvenser det kan få för de som sitter i bilen, säger Jenny Stenberg.

Mer om säkerhet i bil och hur man reser med hund i både bil och på andra sätt hittar du här. Och även här. Bra film finns också där.

Och du, kör försiktigt!